U organizaciji Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije i JU Gimnazija „Miloje Dobrašinović“ sinoć su učenici ove škole održali  „Poetsko veče“ posvećeno Sergeju Jesenjinu u Kući Rista Ratkovića.

O ovom slavnom piscu govorili su učenici Magdalena Smolović, Vladan Vukić, Jovana Obradović, Amina Pačariz, Nikola Barać i Damir Crnovršanin. Oni su kroz stihove i kritičke osvrte pojedinih pjesama Sergeja Jesenjina učinili da prisutni uživaju u svevremenoj poeziji.

- Dugo smo se i predano pripremali za ovo veče, kako bismo pokazali da naši đaci na pravi način doživljavaju književnost i o njoj zrelo promišljaju, kazala je mentorka Milka Španjević, profesorica književnosti u Gimnaziji „Miloje Dobrašinović“.

Direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije“ Kemal Musić kazao je da će ubuduće kroz slične programe predstaviti i ostale škole u Bijelom Polju.

- Tokom marta organizovaćemo književno veče učenika Srednje stručne škole, koji već pripremaju program posvećen Miodragu Bulatoviću i tako ćemo obilježiti 90 godina od rođenja našeg velikog pisca. Primjer profesora književnosti Milke Španjević iz Gimnazije i Radomana Čečovića i Srednje stručne škole trebalo bi da slijede i drugi profesori književnosti. Jer, o književnosti ne učimo samo na školskim časovima, već i na književnim večerima i zbog toga je veoma važno da profesori književnosti i njihovi đaci posjećuju književne programe i u njima učestvuju, kazao je Musić.

 

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top