Promocija zbirke pjesama "Jesen pjesnika" prevodioca i publiciste Božidara Proročića održana je u kući Rista Ratkovića. O njegovoj poeziji govorili su akademik Sreten Vujović i književnik i direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić.

Za zbirku “Jesen pjesnika” autor kaže da je dugo nastajala i tako brušena izašla na svjetlost dana najviše zahvaljujući recezentu, akademiku Sretenu Vujoviću.

- Zašto jesen pjesnika, zato što je veliki broj pjesama posvećen mojim dragim prijateljima kao što su Božidar Ivanović, Aleksandar Leso Ivanović i još mnogi drugi koji su uticali na moj kulturni rad. Tu su i mnoge pjesme koje su vezane za Cetinje, moj rodni grad, i ono što ga karakteriše, ljudi, kiše, ulice, a jesen nam uvijek daje neke plodove , kazao je Proročić.

Akademik Sreten Vujović kaže da se u svim pjesničkim vibracijama, bez obzira da li se radi o ljubavi prema ženi, deskirpcijama ili patriotskom naboju, vezivno tkivo je ljubav u kojima se prepliću emocije upućene ženi sa onima koje su neraskidivo vezane za rodni kraj.

- Cijela Božidarova poezija, bez obzira da li se radi o patriotskom naboju ili je poezija koja govori o ljubavi prema ženi ili prijateljima, je čista ljubav , a to je smisao života. Ono što je posebno interesantno je da je kao pomorac na brodu napisao pjesmu o Crnoj Gori, on tada vidi svoju kuću, što je poetsko viđenje patriotizma koje je vrednije i koje mora da opstane, naveo je Vujović.

Za književnika Kemala Musića, poezija Božidara Proročića je iskrena, poetična i puna ljubavi, što je prema njegovim riječima, u današnje vrijeme rijetkost.

- Božidar Proroćić piše iz duše i srca. Njegova poezija je melanholična karakteristična za pjesnike sa Cetinja, kazao je Musić.

Pjesničko veče Božidara Proročića upriličeno je povodom Dana Žena, 8. Marta, u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije i Centra za kulturu. Moderator večeri bio je rukovodilac Narodne biblioteke Edin Smailović.

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top