Promocija zbirke pjesama "Jesen pjesnika" prevodioca i publiciste Božidara Proročića održana je u kući Rista Ratkovića. O njegovoj poeziji govorili su akademik Sreten Vujović i književnik i direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić.

Za zbirku “Jesen pjesnika” autor kaže da je dugo nastajala i tako brušena izašla na svjetlost dana najviše zahvaljujući recezentu, akademiku Sretenu Vujoviću.

- Zašto jesen pjesnika, zato što je veliki broj pjesama posvećen mojim dragim prijateljima kao što su Božidar Ivanović, Aleksandar Leso Ivanović i još mnogi drugi koji su uticali na moj kulturni rad. Tu su i mnoge pjesme koje su vezane za Cetinje, moj rodni grad, i ono što ga karakteriše, ljudi, kiše, ulice, a jesen nam uvijek daje neke plodove , kazao je Proročić.

Akademik Sreten Vujović kaže da se u svim pjesničkim vibracijama, bez obzira da li se radi o ljubavi prema ženi, deskirpcijama ili patriotskom naboju, vezivno tkivo je ljubav u kojima se prepliću emocije upućene ženi sa onima koje su neraskidivo vezane za rodni kraj.

- Cijela Božidarova poezija, bez obzira da li se radi o patriotskom naboju ili je poezija koja govori o ljubavi prema ženi ili prijateljima, je čista ljubav , a to je smisao života. Ono što je posebno interesantno je da je kao pomorac na brodu napisao pjesmu o Crnoj Gori, on tada vidi svoju kuću, što je poetsko viđenje patriotizma koje je vrednije i koje mora da opstane, naveo je Vujović.

Za književnika Kemala Musića, poezija Božidara Proročića je iskrena, poetična i puna ljubavi, što je prema njegovim riječima, u današnje vrijeme rijetkost.

- Božidar Proroćić piše iz duše i srca. Njegova poezija je melanholična karakteristična za pjesnike sa Cetinja, kazao je Musić.

Pjesničko veče Božidara Proročića upriličeno je povodom Dana Žena, 8. Marta, u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije i Centra za kulturu. Moderator večeri bio je rukovodilac Narodne biblioteke Edin Smailović.

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top