Olja Savičević Ivančević, pjesnikinja iz Hrvatske i Saladin Dino Burdžović, pjesnik iz Crne Gore, koji živi u Njemačkoj, ravnopravno dijele ovogodišnju nagradu Risto Ratković.

Ovakvu odluku jednoglasno je donio međunarodni žiri u sastavu Pavle Goranović, predsjednik i članovi Jovana Bojović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Ivica Prtenjača iz Hrvatske i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine.

Olja Savičević Ivančević je dobila nagradu za knjigu "Divlje i tvoje", u izdanju Frakture iz Zagreb, a Saladin Dino Burdzovic za knjigu "Rifat", u izdanju Almanaha iz Podgorice.

- Na ovogodišnji konkurs za nagradu "Risto Ratković" stiglo je 58 knjiga pjesnika iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Žiri je imao težak zadatak, ali smatram da je napravio dobar izbor, jer su Olja Savičević Ivančević i Saladin Dino Burdžović pjesnici koji su i do sada dobijali značajne nagrade, pjesnici čija je poezije prevođena i dostupna na mnogim stranim jezicima i koji, osim knjiga za koje su ove godine dobili nagradu Risto Ratković, imaju kvalitetnu pjesničku reputaciju u regionu i šire. To je jako važno, jer Ratkovićeve večeri poezije ove godine doživljavaju svoje pedeseto izdanje, kazao je Edin Smailović, sekretar Žirija za nagradu Risto Ratković.

Na vijest da je dobila ovu yna;ajnu nagradu Olja Savičević Ivančević je kazala da je jako i počašćena što je dobitnica ovako važne regionalne pjesničke nagrade koja nosi ime Rista Ratkovića pjesnika i pisca koji imponira i svojom književnom i svojom ljudskom hrabrošću i beskompromisnošću.

-Za mene ova nagrada ima i intiman značaj s obzirom da se dodjeljuje u Crnoj Gori, koja je moja davno izgubljena djedovina, o čemu sam i pisala u pjesmi „Mitovi i legende“ koja se nalazi u nagrađenoj zbirci. Tako da mi se sada, na najljepši mogući način, kroz poeziju i s ovim priznanjem, to što je bilo izgubljeno vratilo. Hvala žiriju na povjerenju, ovo je bila godina s mnogo dobrih knjiga poezije i ukazali su mi veliku častu. Nadam se da ću njihovo povjerenje kao i ime Rista Ratkovića opravdati i u svom daljnjem radu, kazala je Savičević Ivančević.

Saladin Dino Burdžović ističe da mu kao Bjelopoljcu i crnogorskom piscu imponuje ova nagrada.

-Puno mi je srce, pogotovo što ova značajna nagrada ove godine nosi dodatnu vrijednost zbog činjenice da se dodjeljuje na 50 Ratkovićevim večerima poezije. Zahvaljujem se žiriju i mojim recenzentima Jovanu Divljaku, Zuvdiji Hodžiću i svima koji stoje iza festivala Ratkovićeve večeri poezije, kazao je Burdžović.

Nagrada Risto Ratković će dobitnicima biti uručena 5. septembra u kući Rista Ratkovića, u okviru 50. Ratkovićevih večeri poezije.

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top