Nagradu ,,Risto Ratković" ove godine ravnopravno dijele Olja Savičević Ivančević iz Hrvatske i Saladin Burdžović, Bjelopoljac koji živi u Njemačkoj. Burdžoviću je nagradu u dvorištu Kuće Rista Ratkovića uručio direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić dok, u nemogućnosti da prisustvuje svečanoj dodjeli nagrade, Olja Savičević Ivančević obratila se prisutnima putem zoom aplikacije.

- Vijest da sam dobila nagradu ,,Risto Ratković" zatekla me na prekretnici, u trenutku preseljenja između dva grada i dva dijela mog života. Moja knjiga je pokušaj da običnom olovkom premostim ono između knjige i svijeta, da konačno obgrlim sve moje u drugima i druge u sebi. Zahvaljujem žiriju koji je bio hrabar, te srčano odgovorio na srčanost, hvala i nagrađenom kolegi Burdžoviću na snažnoj poeziji  i dobrom društvu, čast i zadovoljstvo je dijeliti nagradu sa njim. Hvala Crnoj Gori, zemlji moga djeda, kojeg nikada nijesam upoznala, i koja je u ovom trenutku postala malo više moja. Sjetimo se da je neko, negdje uvijek u manjini, da su i naši negdje ,,oni drugi", da je drugi isto što i mi, te da samo poštujući druge  poštujemo sebe i štitimo zajedničku ljudskost, kazala je Savičević Ivančević u svom obraćanju preko zoom aplikacije.

I Saladin Burdžović se prisutnima obratio biranim riječima i pročitao nekoliko pjesama iz nagrađene knjige.

Članica Žirija Jovana Bojović, obrazlažući odluku, kazala je da je na ovogodišnji konkurs za nagradu ,,Risto Ratković" pristiglo 58 knjiga autora iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.  

 - Nakon pažljivog analiziranja svih rukopisa, žiri je donio jednoglasnu odluku, pa je Olja Savičević Ivančević nagradu dobila za knjigu ,,Divlje i tvoje", a Saladin Dino Burdžović za knjigu ,,Rifat". Neka ova potpuno zaslužena nagrada za oboje bude zahvala ove zemlje, za njihove dirljive poetske svjetove koji su naša istinska zemlja, istakla je Bojović, pored koje su žiri činili i predsjednik Pavle Goranović, članovi Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Ivica Prtenjača iz Hrvatske i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine.

PRVI DAN

Pedeseto jubilarno izdanje Ratkovićevih večeri poetije otvoreno je svečanom akademijom na kojoj su govorili director JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić, predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje Abaz Dizdarević i pomoćnica ministra culture Dragica Milić.

- Ova manifestacija nosi ime pisca, Bjelopoljca, pjesnika koji je cijeli svoj život posvetio riječima,  i mi danas živimo poetsku riječ, koja se čuje na istoku i zapadu, sjeveru i jugu. Nosi ime onoga koji je od literature zahtijevao život, koji je pisao da ne bi ,,svisnuo” od života. Nose ime onoga koji je iznad svega pjesnik, istakao je Musić, dok je predsjednik SO Bijelo Polje Abaz Dizdarević kazao da Ratkovićeve večeri poezije predstavljaju najznačajniju pjesničku manifestaciju koja je u svom trajanju od pola vijeka postala jedna od najuglednijih pjesničkih svetkovina u cijelom regionu.

- Ratkovićeve večeri poezije su manifestacija koja dugotrajno svjedoči o otvorenosti Bijelog Polja i Crne Gore, jednako i u multietničkom duhu ovog grada i države, kazao je Dizdarević.

U ime Ministarstva kulture Crne Gore, govorila je pomoćnica ministra kulture Dragica Milić, koja je kazala da ovogodišnje Ratkovićeve večeri poezije predstavljaju veliki uspjeh, jer su organizovane u vanrednim okolnostima izazvanim epidemijom COVID-19.

- To je pokazatelj vitalnosti kulture i njenih mogućnosti da se prilagodi i na adekvatan način odgovori brojnim problemima i izazovima, pa i ovoj pandemiji. Manifestacija nam ipak donosi brojne zanimljive, vrijedne i kvalitetne sadržaje i uspješno nastavlja da sprovodi misiju pjesničke riječi i vječne vatre stihotvorstva. Taj plamen smo dužni da održimo i u ovom vremenu koje nam je nametnulo distancu umjesto zbližavanja, osamu umjesto zajedništva. Ova svetkovina stiha predstavlja savremeni kulturni odraz bogatog nasljeđa Polimlja, prostora u kojem su pisana riječ i duhovnost ostavile neizbrisive tragove, kazala je Milić.

U okviru Svečane akademija promovisana su i sabrana djela Rista Ratkovića “Lim”, objavljena u okviru obilježavanja pola vijeka postojanja Ratkovićevih večeri poezije, o kojima su govorili director i pomoćnik dikretktora JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić i Dragić Rabrenović. Stihove Rista Ratkovića govorio je glumac Bjelopoljskog pozorišta Izet Mulabegović, dok su program vodili glumci Žana Gardašević i Omar Bajramspahić.

Prvii dan Ratkovićevih večeri poezije počeo je programom “Kafa sa piscem”, gdje je novinar Vanja Kovačević preko zoom aplikacije, u dvorištu kuće Rista Ratkovića,  razgovarao sa književnicom Sonjom Tomović Šundić, a onda je održana prva sesija naučno-stručnog skupa “Dan je dolazio kao kurjak”, na kojem su predstavljeni  naučni i stručni radovi  iz zbornika posvećenog knjževnom stvaralaštvu Rista Ratkovića. Skup je otvorio predsjednik Opštine Petar Smolović, koji je izrazio zadovoljstvo što Bijelo Polje proslavlja pola vijeka trajanja Ratkovićevih večeri poezije, književne manifestacije po kojoj se Bijelo Polje prepoznaje.

- Kratkoćom, a nerijetko nedorečenošću, Ratković je uspijevao vrednije reći, nego mnogi koji se gube u spisateljskoj dužini prazne frazeologije. On je pjesnik tragike, pripovjedač, dramski pisac i esejista. Njegova darovitost i fatalizam stoje u uporednom odnosu. Pjesnikova besputišta u kosmičkom haosu, po raznolikosti motiva sežu od zelenog Lima do plavog Nila, između romantike bjelopoljskog ambijenta, preko velegradske monotonije do pregrijane sahare, kazao je Smolović.

Prvog dana naučno-stručnog skupa izlaganja su imali prof. dr Sonja Tomović Šundić, prof. dr Miomir Milinković, MA Milica Milenković, prof. dr Andrijana Nikolić, MA Aleksandra Tomović i mr Blaga Žurić dok je moderator skupa bila dr Andrijana Rabrenović.

Prvog dana 50. Ratkovićevih večeri poezije predstavljena je i Panorama savremenog crnogorskog pjesništva „Odlazak u stihove“, o kojoj su govorili profesor Veljko Đukanović i bibliotekar Edin Smailović. U savremenoj panorami Crnogorske poezije ,,Odlazak u stihove” zastupljeni su; Sreten Perović, Jevrem Brković, Milorad Popović, Sreten Vujović, Balša Brković, Bogić Rakočević, Slobodan Vukanović, Miraš Martinović, Ljubomir Đurković, Boris Jovanović Kastel, Aleksandar Gavranić, Lena Ruth Stefanović, Pavle Goranović, Aleksandar Bečanović, Momir M. Marković, Tanja Bakić, Rebeka Čilović, Marko Vešović, Dragana Tripković, Saladin Dino Burdžović, Blagoje Vujisić.

U okviru 50-tih Ratkovićevih večeri poezije, u galeriji Centra za kulturu, otvorena je izložba slika crnogorskog akademskog  slikara Zorana Živkovića. Otvarajući izložbu pod nazivom „Bright moments“ (Svijetli momenti), akdemski slikar i predsjednik SO Bijelo Polje Abaz Dizdarević kazao je da autorova platna govore o svijetlim primjerima istorijskog, civilizacijskog, antifašističkog sistema vrijednosti ali i globalno aktuelizovanim rastom fašizma.

- Za razliku od arhetipskih pogleda na umjetnost, savremena umjetnost ima zadatak da izvrši uticajnije i jezgrovitije promjene duhovnog statusa čovjeka. Transformacija je kao razvojna komponenta u životu čovjeka bila zadatak i umjetnosti kroz istoriju, ali u smislu prenošenja iskustvenih informacija, pojašnjavanja životnih problematika. Tako nas i Živković podsjeća da savremena umjetnost nije više određena disciplinarnim, začaurenim prostorima, već jednom otvorenom propusnom pokretljivošću različitih oblasti, kazao je Dizdarević.

DRUGI DAN

- Pisanje je spasonosna stvar. Kada se sretnete sa bjelinom papira isključite se iz svega i mislite da ste tada u sopstvenom svijetu, izvan svega onoga što vas okružuje. Papir nam dozvoljava da iskažemo sve ono što ne bismo u nekim drugim okolnostima, kazao je Bogić Rakočević u razgovoru sa novinarom Vanjom Kovačevićem, u program “Kafa sa piscem” drugog dana Ratkovićevih večeri poezije.

Nakon ovog programa, odražana je druga sesija naučno-stručnog skupa “Dan je dolazio kao kurjak” o književnom stvaralaštvu Rista ratkovića, na kojoj su učestvovali Bogić Rakočević, Borislav Jovanović, prof. dr Sofija Kalezić Đuričković, Radoman Čečović, Nađa Durković, mr Dragić Rabrenović, prof. dr Milun Lutovac, Safija Vehabović Parganlija i Irena Ivanović, dok je program vodio Izet Erović.

Drugog dana 50. Ratkovićevih večeri poezije promovisan je roman ,,Nevidbog" i knjiga kratkih priča ,,Priče" Rista Ratkovića, koji su objavljeni u okviru sabranih djela Lim, koje su predstavili direktor i pomoćnik direktora JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić i Dragić Rabrenović.

Kao što je red, i ove godine Ratkovićeve večeri poezije su jedan segment programa posvetile mladim stvaraocima. Mlada pjesnikinja iz Banja Luke Vladana Perlić dobitnica je ovogodišnje prve nagrade Ratkovićevih večeri poezije, drugu nagradu je dobila Višnja Begović iz Beograda, dok je treće mjesto pripalo Podgoričanki Mileni Radević. Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić treću nagradu je uručio Vladana Perlić, dok će prva i druga nagrada biti naknadno dostavljene dobitnicama, koje iz opravdanih razloga nijesu prisustvovale program.

- Na konkursu su mogli da učestvuju pjesnici starosti do 27 godina koji su imali neobjavljenu zbirku poezije. Žao mi je što zbog situacije sa epidemijom koronavirusa nijesmo mogli ugostiti mlade pjesnikinje iz Banja Luke i Beograda, ali vjerujem da će ove nagrade biti dobar podsticaj mladim pjesnicima za dalji rad, kazao je Musić.

- Drago mi je što sam baš na jubilarnoj 50-toj godišnjici Ratkovićevih večeri poezije dobila nagradu koja je veoma poznata i priznata ne samo kod nas u Crnoj Gori već i šire. Kako pišem poeziju od srednje škole, a budući da sam član mladih pisaca Podgorice, ovo je dokaz da je moj rukopis zero, kazala je Radević.

U kući Rista Ratkovića, u okviru 50. Ratkovićevih večeri poezije, otvorena je izložba grafika “Svi moji” Zuvdije Hodžića, poznatog crnogorskog književnika. U katalogu koji prati izložbu Pavle Goranović  zapaža da „to sestrinstvo slike i teksta kod Zuvdije Hodžića predstavlja istovremenost umjetničke znatiželje i mnogostrukog dara“.

- Nijesu nipošto Zuvdijini crteži prevodi njegove literature, niti može biti obrnuto. Oni nijesu nalik onome što autor piše: dok je u prozama atmosfera puna živosti, na crtežima vlada neki smiraj. Kao da crteži oslikavaju ono što se dešava kao priprema za pripovijedanje, ili održavaju vrijeme nakon što sve te priče utihnu, pa se junaci povuku, a njihovi događaji se skupa sa pripovjedačem presele u trajniju tihost građevina, zapisao je Goranović.

Drugi dan Ratkovićevih večeri poezije završen je poezijom Slobodana Zorana Obradovića i Borislava Jovanovića.

- Utisci su veoma jaki, zato što je ova jubilarna manifestacija protekla u znaku objave sabranih djela Ratkovića, i Zbornika o njegovom književnom djelu. Smatram da je to kulturni događaj, ne samo Bijelog Polja, već cijele Crne Gore, i tom događaju treba dati poseban publicitet, jer smatram da je napravljen pomak sa sabranim djelima u tretmanu stvaralaštva Rista Ratkovića. Tu je stvorena jedna nova platforma za dalje tumačenje i upoznavanje ovog pisca, kazao je Jovanović. 

 TREĆI DAN

Mediji dvadesetog i 21 stoljeća, kako ih obuzdati i  kako ih natjerati da tvore istinitu sliku o dešavanjima, bila je tema razgovora novinara Vanje Kovačevića sa teoretičarem medija, kulturologom i publicistom mr Željkom Rutovićem u okviru programa“Kafa sa piscem” Ratkovićevih večeri poezije.

- Mediji su danas snažna alka globalne koncetrovane moći koja udruženim snagama i novim digitalnim platformama bespovratno mijenja karakter ne samo čovjeka već i njegove zajednice. Svakodnevno vidimo tu jednu deformaciju izvornosti i pitanja slobode i pitanja čovjeka i pitanje samih medija, kaže Rutović, ističući da modeli globalnog koncepta današnjice i sjutrašnjice traže mogući odgovor koji su bazirani na modelima manipulacije koji su bazirani na nekim novim životinjskim farmama, orvelovskim vizijama svijeta koji u optikumu ove medijske industrije najlakše i najbrže to čini.

Na završnoj seansi naučno-stručnog skupa “Dan je dolazio kao kurjak” predstavljeni su radovi akademika Sretena Perovića, akademika Pavla Goranovića, mr Emine Selimović, dr Melide Travančić, Irene Ivanović, MA Fate Eganović, Svetlane Čabarkape, dok je moderator bio mr Dragić Rabrenović.

Trećeg dana Ratkovićevih večeri poezije, u Kući Rista Ratkovića održana je promocija njegove drame ,,Zoraj", u okviru programa ,,Lim". Ljubiteljima pisane riječi dramu su predstavili direktor Ratkovićevih večeri poezije Kemal Musić i zamjednik direktora Dragić Rabrenović, dok iz opravdanih razloga promociji nije prisustovala profesorca Sonja Tomović Šundić, koja je pisala pogovor ove drame.

Na pjesničkoj večeri “Eno ga, po moru teče Lim” u okviru završnice trodnevnog festivala poezije u Bijelom Polju, svoje poetsko stvaralaštvo predstavili su Dragan Koprivica, Braho Adrović i Sonja Živaljević.

- Ja sam kao dijete imao priliku da učestvujem na prvim Ratkovićevim večerima poezije tako da sam jedan od rijetkih koji je uspio da doživi ovaj svijetli jubilej.i sada dok govorim ove stihove kroz glavu mi prolaze likovi onih književnika iz čitanki i naše lektire koji su šetali bjelopoljskim ulicama. Moramo zahvaliti Bijelom Polju što ova manifestacija nije prekinuta ove godine zbog koronavirusa, jer poezija treba da teče i život treba da teče, kazao je Adrović.

Da poziv za ovu manifestaciju doživlja kao čast i privilegiju kazala je i pjesnikinja Sonja Živaljević dodajući da boravak u Bijelom Polju i čitanje poezije daje poseban doživljaj.

- Šetajući kroz park pjesnika imala sam neku čudnu misao - da li ima prostora između onih spomenika za još bisti- Ima! I to me je obradovalo, jer Bijelo Polje ne samo da je dalo veliki broj fantastičnih književnika nego i sada ih ima i daće ih još izgleda, kazala je Živaljević.

Program 50. Ratkovićevih večeri poezije organizovan je u skladu sa preporukama i mjerama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a učesnici iz inostranstva koji nijesu mogli doći da prisustvuju uključivani su putem ZOOM aplikacije.

 

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top