Odbornici SO Bijelo Polje usvojili su izvještaj o radu i finansijski izvještaj za 2019, te Program rada i Finansijski plan za 2020. godinu JU Ratkovićeve večeri poezije.

Obrazlažući izvještaj i plan, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić kazao je da na kraju 2019. godine ostaje zadovoljstvo ostvarenim rezultatima, ističući da su gosti 49. Ratkovićevih večeri poezije bili Rodolfo Hasler iz Španije, Nigar Hasan Zadeh iz Azerbejdžana, Li Junlei i Huo Juanming iz Kine, Jurko Pozajak iz Ukrajine, Furkan Čališkan iz Turske, Dina Murić iz Austrije, Zuvdija Hodžić, Borislav Jovanović, Obrad Nenezić, Pavle Goranović, Jovana Bojović, Božo Koprivica, Ljubeta Labović iz Crne Gore, Marko Pogačar i Sinan Gudžević iz Hrvatske, Radmila Lazić, Šaban Šarenkapić i Boško Lomović iz Srbije, Tanja Stupar Trifunović, Asmir Kujović i Ferida Duraković iz BiH  a specijalni gost 49. RVP bio je istaknuti njemački književnik Marsel Bajer, jedan od značajnijih pisaca u Evropi.

- U okviru Ratkovićevih večeri poezije uživali smo u fenomenalnom koncertu legendarne jugoslovenske grupe “S vremena na vreme”. Ljubitelji likovnih umjetnosti imali su priliku da vide radove istaknutog crnogorskog konceptualiste Milije Pavićevića i grafike glasovite njemačke umjetnice Žaklin Merc. Takođe, na Džez festivalu, koji organizuje ova ustanova, nastupile su čuvene jugoslovenske grupe “Atomsko sklonište” i “Oktobar 1864”, kao i poznati džez muzičari Miško Plavi, Đorđe Obradović, Etno džez orkestar EJO, Šule Jovović. U okviru Džez festival održana je i javna debata “Afirmacija mladih umjetnika i destinacija” u kojoj su učestvovali mladi umjetnici, afirmisani umjetnici, donosioci odluka i predstavnici lokalne uprave i Ministarstva kulture. Takođe, promovisane su knjige “Brajan Džons i njegov bend” Tanje Bakić i studija “White Field Jazz Festival – Potencijali i razvoj kulturnih ustanova” Kemaa Musića, a otvorena je i izložba slika ukrajinske umjetnice Gane Krivolap. Osim ovoga, realizovali smo brojne književne večeri, a možemo da se pohvalimo i našom izdavačkom produkcijom u ediciji “Književne paralele”, pa smo 2019, štampali devet knjig. Prema onome što se dešavalo u 2019. godini, može se slobodno reći da je ovo još jedna uspješna godina u radu ove Ustanove. U 2019. godini smo se potrudili da prikažemo najkvalitetniju  sliku savremene  crnogorske i intrenacionalne umjetnosti, koja korespondira  sa  savremenim umjetničkim kretanjima  u Evropi i svijetu. Izgradili smo otvoren sistema za različite vidove  institucionalne i stručne saradnje  sa srodnim ustanovama u  regionu, Evropi i šire, a stvorili kreativni i informacioni centar u Bijelom Polju koji će moći ravnopravno da učestvuje u domaćoj i međunarodnoj  razmjeni umjetnosti i mobilnosti umjetnika, kazao je Musić.

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top