JU Ratkovićeve večeri poezije, u saradnji sa NVU Klub kulture, Omladinskim klubom - Bijelo Polje i Romskim klubom kulture, i ove godine pripremila je bogat program u kojem su učestvovali mladi čitaoci i budući stvaraoci.

Svjetski dan knjige i autorskih prava, kako je kazao direktor Ratkovićevih večeri poezije Kemal Musić, još jedna je prilika da se oda priznanje magičnim riječima koje su nas obogatile,  ali i da se pošalje poruka, posebno mladima, o važnosti čitanja.

- Danas proslavljamo jedan od najvećih čovjekovih izuma – knjigu, koja je najveći izvor informacija, znanja i ideja. Knjigama se prenose poruke kroz prostor i vrijeme, a one najvrednije povezuju veliki broj generacija širom svijeta, kazao je Musić, ističući da u ovogodišnjem programu učestvuju mladi i to sa ciljem da ih uvedu u svijet knjige, čitanja i umjetnosti.

- Ovo je i naš pokušaj da ih podstaknemo i da čitaju i da posjećuju ustanove kulture, da prate kulturna dešavanja, a ja se iskreno nadam  da ćemo u tome uspjeti, ne samo kroz ovu manifestaciju, već i sve one koje organizujemo tokom godine, kazao je Musić, dodajući da se i u ovim kriznim vremenima još jednom potvrdilo da je knjiga najbolji čovjekov prijatelj.

Da čitajući knjige mladi otkrivaju nove svjetove, razvijaju maštu i kreativnost, kazala je i učenica Srednje stručne škole i članica Omladinskog kluba Bijelo Polje, Milja Joksimović.

- Čitajući mi se obrazujemo, razvijamo stavove, bogatimo naš rječnik, ali i spoznajemo neke nove svjetove. Knjigu ništa ne može zamijeniti, zato je i moja poruka mladima da čitaju i da u knjizi pronađu svog najboljeg prijatelja, navela je Joksimović.

O važnosti čitanja govorio je urednik izdanja u JU Ratkovićeve večeri poezije Izet Erović, poeziju i prozu su govorili  Milja Joksimović, Ajna Mulić, Novka Barać, Vasilje Šebek, i Paola Božović, a program je vodila Marija Kljajević.

Svjetskim danom knjige proglašen je datum rođenja i smrti mnogih poznatih pisaca. Najčešće se napominje da je 23. april dan smrti dva velikana književnosti, Migela de Servantesa (po gregorijanskom kalendaru) i Vilijama Šekspira, koji je istog datuma i rođen (po julijanskom kalendaru).

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top