JU Ratkovićeve večeri poezije, u saradnji sa NVU Klub kulture, Omladinskim klubom - Bijelo Polje i Romskim klubom kulture, i ove godine pripremila je bogat program u kojem su učestvovali mladi čitaoci i budući stvaraoci.

Svjetski dan knjige i autorskih prava, kako je kazao direktor Ratkovićevih večeri poezije Kemal Musić, još jedna je prilika da se oda priznanje magičnim riječima koje su nas obogatile,  ali i da se pošalje poruka, posebno mladima, o važnosti čitanja.

- Danas proslavljamo jedan od najvećih čovjekovih izuma – knjigu, koja je najveći izvor informacija, znanja i ideja. Knjigama se prenose poruke kroz prostor i vrijeme, a one najvrednije povezuju veliki broj generacija širom svijeta, kazao je Musić, ističući da u ovogodišnjem programu učestvuju mladi i to sa ciljem da ih uvedu u svijet knjige, čitanja i umjetnosti.

- Ovo je i naš pokušaj da ih podstaknemo i da čitaju i da posjećuju ustanove kulture, da prate kulturna dešavanja, a ja se iskreno nadam  da ćemo u tome uspjeti, ne samo kroz ovu manifestaciju, već i sve one koje organizujemo tokom godine, kazao je Musić, dodajući da se i u ovim kriznim vremenima još jednom potvrdilo da je knjiga najbolji čovjekov prijatelj.

Da čitajući knjige mladi otkrivaju nove svjetove, razvijaju maštu i kreativnost, kazala je i učenica Srednje stručne škole i članica Omladinskog kluba Bijelo Polje, Milja Joksimović.

- Čitajući mi se obrazujemo, razvijamo stavove, bogatimo naš rječnik, ali i spoznajemo neke nove svjetove. Knjigu ništa ne može zamijeniti, zato je i moja poruka mladima da čitaju i da u knjizi pronađu svog najboljeg prijatelja, navela je Joksimović.

O važnosti čitanja govorio je urednik izdanja u JU Ratkovićeve večeri poezije Izet Erović, poeziju i prozu su govorili  Milja Joksimović, Ajna Mulić, Novka Barać, Vasilje Šebek, i Paola Božović, a program je vodila Marija Kljajević.

Svjetskim danom knjige proglašen je datum rođenja i smrti mnogih poznatih pisaca. Najčešće se napominje da je 23. april dan smrti dva velikana književnosti, Migela de Servantesa (po gregorijanskom kalendaru) i Vilijama Šekspira, koji je istog datuma i rođen (po julijanskom kalendaru).

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top