Program ,,Susret u kratkoj priči – Gimnazijalci čitaju” okupio je u Kući Rista Ratkovića učenike Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović” i podgoričke ,,Slobodan Škerović”, u organizaciji JU ,,Ratkovićeve večeri poezije”.

Direktor Ratkovićevih večeri poezije Kemal Musić kazao je da su početkom godine potpisali Memorandum o saradnji sa Gimnazijom “Slobodan Škerović” i da su već uspostavili saradnju na stvaranju književnih tekstova srednjoškolaca, što se odrazilo sa desetak kvalitetnih radova gimnazijalaca na portalu Ratkovićevih večeri poezije u rubrici “Osvajanje teksta”.

- Planiramo da u budućnosti napravimo jedan elektronski književni časopis i da damo još više kreativnog prostora gimanzijalcima. Takođe, planiramo da ove susrete pretvorimo u tradicionalne, gdje bi svakog maja učestvovali učenici svih gimnazija u Crnoj Gori, kazao je Musić, podsjetivši da je cilj ovog programa otvaranje vrata gimanzijalcima u prostor pisanja i književnosti.

Učenica Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović”, Anastasija Vojinović ljubiteljima pisane riječi predstavila je priču ,,Nepravda”.

- Program je zaista lijepo organizovan, i divno je bilo druženje sa gimnazijalcima iz Podgorice. Razmijenili smo mišljenja i iskustva, i sigurna sam da će ovakvih događaja biti mnogo više, kazala je Anastasija.

Da je ova manifestacija plod divne saradnje između Ratkovićevih večeri poezije i Gimnazije ,,Slobodan Škerović”, potvrdio je i profesor podgoričke Gimnazije Radoman Čečović.

- Cilj je da učenici savladaju anatomiju žanra kratke priče i upoznaju se sa onim što je čini. Ovaj današnji skup ima ambiciju da postane tradicionalan, ove godine je na nivou dvije škole, a nadamo se da će naredne godine obuhvatiti cijelu Crnu Goru, istakao je Čečović.  

Pohađajući sekciju kreativnog pisanja, gimnazijalci iz Podgorice u proteklom periodu stvarali su kratke priče na različite teme.

- Šest najboljih priča predstavili smo danas u Bijelom Polju, teme su dosta različite ali se prožimaju slični motivi, tako da vjerujem da je posjetiocima bilo interesantno. Svi su gostoprimljivi i osjećamo se prijatno u ovom gradu. Cijeli dan smo proveli sa bjelopoljskim gimnazijalcima i zaista je lijep događaj, kazala je učenica Gimnazije ,,Slobodan Škerović”, Nađa Lalović.

Ljubiteljima pisane riječi tekstove su kazivali Sofija Kirsanov, Luka Čelebić, Nađa Lalović, Petar Vlahović, Maša Radenović dok se učenica Anđelika Ivanović uključila putem zoom aplikacije. Oni su tekstove pripremali sa mentorima Majom Sekulović i Radomanom Čečovićem.

Iz bjelopoljske Gimnazije nastupili su Milica Šarčević, Samira Sijarić, Ajla Šabović, Anastasija Vojinović, Andrea Nedović i Vojin Nedović – sa mentorkom Milkom Španjević, Slađanom Bulatović, Marijanom Lalević i Biljanom Braunović.

Program prvih susreta gimnazijalaca vodila je učenica Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović” Nikolina Karišik.

Prethodno su se gimnazijalci iz Podgorice i Bijelog Polja družili u prostorijama bjelopoljske Gimnazije, gdje je upriličen prijem kod direktora te ustanove.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top