Sabrana djela Rista Ratkovića i izdavačka produkcija Ratkovićevih večeri poezije promovisani su u Zenici, na tvrđavi Vranduk.

O izdavačkoj djelatnosti i Ratkovićevim večerima poezije govorili su direktor i pomoćnik direktora Kemal Musić i Dragić Rabrenović. Musić je istakao da kao pečat izdavačke produkcije Ratkovićevih večeri poezije u pola vijeka postojanja prošle godine su objavljena sabrana djela Rista Ratkovića i Zbornik radova sa naučno stručnog skupa posvećenog Ratkoviću. 

- Dakle, objavljen je roman ,,Nevidbog“, knjiga poezije pod nazivom ,,Lim“, njegove priče i drama ,,Zoraj“. Knjigu poezije ,,Lim“ priredio je Pavle Goranović, roman “Nevidbog” Sreten Perović, price Dragić Rabrenović, a dramu ,,Zoraj“ Sonja Tomović Šundić, pojasnio je Musić, naglašavajući da Risto Ratković, iako poznat u jugoslovenskoj književnosti, nije iščitan onako kako bi trebalo, te je iz tog razloga i organizovan naučni skup.

Musić je istakao i da su Ratkovićeve večeri poezije prerasle u manifestaciju svjetskog karaktera.

- Ratkovićeve večeri poezije kao ustanova postoje već deset godina, tokom kojih smo stekli brojne prijatelje u svijetu. Tako sarađujemo sa Udruženje pisaca NR Kine, Gete institutom, ambasadama Austrije, Poljske, NR Kine, Ukrajine, kulturnim predstavništvima Turske i Azerbejdžana i drugim kulturnim i diplomatskim predstavništvima u Crnoj Gori, rekao je Musić, najavljujući da će na 51. Ratkovićevim večerima poezije  učestvovati pisci iz Kine, Poljske, Ukrajine i Turske. On je napomenuo i da je u toku konkurs za nagrade ,,Risto Ratković“  i ,,Ratkovićeve večeri poezije“, koji je otvoren do 15. jula.  

Pomoćnik direktora JU Ratkovićeve večeri poezije Dragić Rabrenović je istakao da je Risto Ratković ostao upamćen kao pjesnik, ali i kao autor prvog modernog crnogorskog romana ,,Nevidbog“.

 - I danas se taj roman tumači na različite načine u teoriji književnosti, od sna, do boja, likova, kao i do toga da li je u pitanju realizam ili socijalni roman, koji ima elemenata fantastike. Taj roman je prepoznat kao avangarda u period kad je objavljen. Nastao je iz priča koje su objavljivane u časopisima toga perioda, kazao je Rabrenović, ističući da su u okviru  50. Ratkovićevih večeri poezije uspjeli da objave i priče koje su još manje popularne i poznate, kada je riječ o proznom stvaralaštvu Rista Ratkovića.

- Te priče tek treba da se istražuju, u njima ima i fantastike, ali i toliko realnih i socijalnih tema koje opisuju društvo i to vrijeme prije i nakon Drugog svjetskog rata, podvukao je Rabrenović.

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top