U okviru proslave Dana škole “Risto Ratković” u kući Rista Ratkovića promovisan je zbornik literarnih radova učenika ove Škole “Kuća priča”.

- Mi smo juče proslavili 57 rođendan naše Škole, a kako bolje proslaviti već zbirkom radova naših talentovanih učenika. Planirano je da cijeli tiraž od 300 primjeraka bude ponuđen na prodaju, a novac će biti uplaćen nekoj humanitarnoj organizaciji za liječenje djece, kazao je direktor OŠ “Risto Ratković” Sreto  Pavićević.

Dobrodošlicu učenicima, njihovim nastavnicima i roditeljima poželio je direktor JU “Ratkovićeve večeri poezije” Kemal Musić.

- Zbirka proznih radova učenika Osnovne škole „Risto Ratković“ pod naslovom „Kuća priča“, donosi kreativnost i posvećenost i uvodi nas u domaćinsku kuću u kojoj priča i pričanje nemaju kraja. Pristup temi u ovoj zbirci je neposredan, iskren i maštovit, kako to samo djeca umiju. U ovoj zbirci djeca domaštavaju svijet i grade ga onako kako bi oni voljeli da izgleda. Taj svijet je uvijek pun radosti, igre i ljubavi. Zbog toga, valja uroniti u ove priče i posvetiti im se. Jer, one završavaju nedovršeno i grade novo, kazao je Musić.

Da je zbirka plod višegodišnjeg vrijednog rada učenika i nastavnika kazala je i profesorica književnosti Elvira Kurtćehajić. Ona je napomenula da zbirku sačinjavaju 46 radova podijeljenih na šest poglavlja.

- Nadanja, strepnje, slutnje, radovanja i tajne - sve je stalo u ovoj knjizi. Ovakva vrsta kazivanja ima mnogobrojno čitalaštvo, jer je skoro svako od nas u njemu prepoznao jedan dio djetinjih sagledavanja svijeta i događaja obojenih maštom koja starije često zbunjuje svojom bujnošću, kazala je Kurtćehajić

Profesorica Andrijana Marinković je istakla da sa svih stranica zbirke ”Kuća priča” iz odabranih umjetničkih i neumjetničkih tekstova i ilustracija, koje ih nerijetko prate, zrači čarobna svjetlost.

- Čitajući ovu knjigu, vjerujem da će se svaki čitalac bar u nekom dijelu pronaći i shvatiti koliko je bitno s vremena na vrijeme umjeti prizvati dijete u sebi, kazala je Marinković.

 

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top