Umjetnička izložba „Očekivanje nemogućeg“ autorke Kaltrine Hoti otvorena je u Kući Rista Ratkovića.

Umjetnica, koja se bavi i pisanjem poezije, bjelopoljskoj publici se predstavila sa 40 radova u kojima je koristila ulje, akril i vanjske elemente.

Otvarajući izložbu profesor filozofije Esko Muratović je kazao da na programu slikarskog prikaza Kaltrine Hoti dominiraju ljudska želja i htjenja ka ponovnom otkrivanju sebe i iskonska težnja ka slobodi i spontanosti, pulsirajući energijom neposrednosti.

-Nit vodilja njene motivacije kreće, koliko iz oduševljenja svečanim trenucima uzdignuća duše i oslonca u razumijevanju socijalnih problema, toliko iz prisutne patnje stvaraoca usljed evidentnih bezdušnosti i prostota svijeta, a potom i vjere u čudo, dočim se kroz introvertnu fascinaciju ta stvaralačka naracija snažno preliva iz dubine habitusa ka presložnim konturama i izlomljenim horizontima svijeta života, kazao je Muratović.

Za Hoti, samoća koja dolazi sa stvaranjem umjetnosti omogućava joj da pronađe mir u svojoj duši. Koristi ulje, akril i vanjske elemente kako bi se povezala sa emocijom koju traži.

-Kroz ovu izložbu željela sam da predstavim jednu priču kroz boje u kojima se nalazi moj osjećaj, a sigurno sa sobom ima da ponesem veoma lijepu uspomenu i na Bijelo Polje”, kazala je autorka.

Kaltrina Hoti rođena je u Plavu 1970. godine. Slikarstvo je završila u Zapadnom umjetničkom studiju, u klasi profesora Chuucka DeHaana, sa kojim je objavila knjigu Western Coloring Book.Samostalno je izlagala u Teksasu, Floridi i New Yorku, San Antoniju, Konektikatu, Prištini, Kumanovu i Plavu. Osim slikarstva, bavi se i poezijom.

Izložbu koju organizuju JU Ratkovićeve večeri poezije i Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, ljubitelji umjetnosti će moći da pogledaju i tokom trajanja IX Regionalnog festivala fantastične književnosti RFESTICON, koji će se u Bijelom Polju održati od 24. do 27. juna.

Program je vodila Azra Mulić, stihove autorke čitao je Aleksandar Srdanović.

 

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top