Multimedijalno veče „Stari Kotor u Bijelom Polju“, u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije i Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, a uz podršku turističkih organizacija Kotora i Bijelog Polja, održano je u Kući Rista Ratkovića.

Kazivanjem o bokeškim predanjima, Dobrotskoj čipki, botunadama, učešćem klapa, bokeškim folklornim igrama i drugim programskim segmentima, bjelopoljskoj publici dočaran je  duh drevnog Kotora i bogata tradicija Boke Kotorske.

Cilj večerašnjeg umjetničkog programa, kojim je nastavljena manifestacija “Svi smo Crna Gora – bogastvo različitosti”, jeste promocija i očuvanje bogatstva i vrijednosti kulture, tradicije i specifičnosti manjinskih nacionalnih zajednica, kazao je direktor Centra za očuvaje i razvoj kulture manjina, Salko Luboder.

- Cilj ove manifestacije je da ukaže na kulture manjinskih nacionalnih zajednica i to kao neodvojivi dio  bogate crnogorske kulturne baštine. Takođe, ovim programom želimo da damo doprinos jačanju spone između sjevera i juga, da se dah primorja osjeti ovdje u Bijelom Polju, kao centru sjevernog regiona, kazao je Luboder otvarajući ovo umjetničko veče i dodao da se posredstvom kulture i umjetnosti ljudi bolje upoznaju, “a kada se bolje poznajemo, bolje ćemo se i razumjeti”.

Bijelo Polje, kao multikulturalni i multinacionalni grad, uvijek se raduje ovakvim programima, a i Kuća Rista Ratkovića uvijek je otvorena za manifestacije ovog tipa, kazao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić.

- Kotor i Bijelo Polje povezuje jedna prelijepa priča još iz perioda prije Prvog svjetskog rata, a to je priča o tadašnjim trgovcima, Abazu i Đuru, koji su imali sobe jedan kod drugog, koje i dan danas njihovi potomci čuvaju. Taj prijateljski odnos je tardicionalan, a mi nastavljamo da ga njegujemo ovakvim umjetničkim programima, istakao je Musić.

U večerašnjem programu učestvovali su klapa “Marisi”, Mila Moškov, Folklorni ansambl "Nikola Đurković"  i Dolores Fabian, a bjelopoljsku publiku pozdravili su i direktori turističkih organizacija Kotora i Bijelog Polja, Mirza Krcić i Violeta Obradović.

Programi manifestacije “Svi smo Crna Gora – bogastvo različitosti”, koju je još prošle godine pokrenuo Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, biće nastavljeni i u drugim crnogorskim gradovima.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top