JU Ratkovićeve večeri poezije, u saradnji sa Gimnazijom „Miloje Dobrašinović“ i Elektroekonomskom školom, organizovale su program „Putovanje“, gdje su nastupili učenici ovih škola i predstaviti svoje književno stvaralaštvo ostvareno u kratkim pričama.

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić je kazao da je ovo književno veče  uvertira za ono što je planirano tokom naredne godine kada je riječ o mladim književnim stvaraocima.

- Planom i programom za 2022. predvidjeli smo značajan broj programa posećen mladim stvaraocima. U maju ove godine pokrenuli smo program „Susret u kratkoj priči“, gdje su nastupili gimnazijalci iz Bijelog Polja i Podgorice. Planiramo da taj događaj preraste u tradiciju, tako da će sljedećeg maja imati priliku da učestvuju i srednjoškolci iz drugih gradova Crne Gore, kazao je Musić.  

U programu “Putovanje”, učestvovali su Vojin Nedović, Valentina Šarčević, Anastasija Vojinović, Laura Miladinović, Nataša Pavlović, Vasil Musić i Marija Bulatović.

- Sreća je što imamo ovako talentovane mlade ljude koji, stvarajući neki ljepši svijet prkose surovoj stvarnosti. U svijetu književnog stvaralaštva oni iskazuju svoju misao, kazala je Španjević.

Za učenicu drugog razreda Gimnazije, Anastasiju Vojinović ovi susreti predstavljaju da pokažu svoju ljubav prema pisanoj riječi, ali i svoj talenat.

- Počela sam da pišem prozu još u osnovnoj školi, a ta ljubav se nastavila, još sa većim žarom, i u srednjoj školi. Priča „Povratak“, sa kojom sam nastupila, inspirisana je mojim najemotivnijim trenucima i događajima iz života, kazala je Anastasija.

Književno veče mladih stvaralaca održano je u Kući Rista Ratkovića uz kazivanje stihova Rista Ratkovića i izvedbom muzičkih kompozicija.

Program su vodili učenici Nikolina i Stefan Karišik.

 

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top