JU Ratkovićeve večeri poezije, u saradnji sa Gimnazijom „Miloje Dobrašinović“ i Elektroekonomskom školom, organizovale su program „Putovanje“, gdje su nastupili učenici ovih škola i predstaviti svoje književno stvaralaštvo ostvareno u kratkim pričama.

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić je kazao da je ovo književno veče  uvertira za ono što je planirano tokom naredne godine kada je riječ o mladim književnim stvaraocima.

- Planom i programom za 2022. predvidjeli smo značajan broj programa posećen mladim stvaraocima. U maju ove godine pokrenuli smo program „Susret u kratkoj priči“, gdje su nastupili gimnazijalci iz Bijelog Polja i Podgorice. Planiramo da taj događaj preraste u tradiciju, tako da će sljedećeg maja imati priliku da učestvuju i srednjoškolci iz drugih gradova Crne Gore, kazao je Musić.  

U programu “Putovanje”, učestvovali su Vojin Nedović, Valentina Šarčević, Anastasija Vojinović, Laura Miladinović, Nataša Pavlović, Vasil Musić i Marija Bulatović.

- Sreća je što imamo ovako talentovane mlade ljude koji, stvarajući neki ljepši svijet prkose surovoj stvarnosti. U svijetu književnog stvaralaštva oni iskazuju svoju misao, kazala je Španjević.

Za učenicu drugog razreda Gimnazije, Anastasiju Vojinović ovi susreti predstavljaju da pokažu svoju ljubav prema pisanoj riječi, ali i svoj talenat.

- Počela sam da pišem prozu još u osnovnoj školi, a ta ljubav se nastavila, još sa većim žarom, i u srednjoj školi. Priča „Povratak“, sa kojom sam nastupila, inspirisana je mojim najemotivnijim trenucima i događajima iz života, kazala je Anastasija.

Književno veče mladih stvaralaca održano je u Kući Rista Ratkovića uz kazivanje stihova Rista Ratkovića i izvedbom muzičkih kompozicija.

Program su vodili učenici Nikolina i Stefan Karišik.