Skupština opštine Bijelo Polje dala je saglasnost na odluku Savjeta JU Ratkovićeve večeri poezije na izbor Kemala Musića za direktora ove Ustanove. 

Kemal Musić, master kulturolog, afirmisani crnogorski pisac, rođen je u Godijevu 1972. godine. 

Objavio je knjige Zasjeda (pripovijetke i priče); Luda kuća (pripovijetke i priče); Kad su vukovi gladni biće oštra zima (priče i reportaže); Žig (roman); Priče o malim i velikim čudima (kratke priče sa Radomanom Čečovićem); Nešto nalik punom mjesecu (roman); Zasjeda i druge priče (izbor priča i reportaža); Zborno mjesto (izbor iz crnogorske kratke priče sa Bogićem Rakočevićem); Nedokazive istine Lameka Ćisuma (roman); White Field Jazz Festival – Potencijali i razvoj kulturnih institucija (studija) i Inicijali (kratka proza).

Dobitnik je nagrada: Odzivi, Boško Pušonjić, Avdo Međedović i Specijalna diploma Društva crnogorskih novinara za zbirke novinarskih reportaža, a bio je u konkurenciji i za nagradu Meša Selimović u Tuzli sa romanom Žig.

Priče su mu prevođene na engleski, francuski, albanski, slovenački, ruski i azerbejdžanski jezik.

Zastupljen je u čitanci za šesti razred u Crnoj Gori, studijskim programima, antologijama, leksikonima, rječnicima i izborima proze.

Objavljivao je naučne radove iz oblasti kulturologije, na engleskom i našem jeziku, u naučnom časopisu Humanistika. Recenzent je oko 50 knjiga iz oblasti poezije, proze, eseijstike, dokumentaristike itd, urednik više desetina knjiga iz oblasti književnosti, te lektor raznih publikacija.

Musić je učestvovao na naučnim skupovima i okruglim stolovima o jeziku, bibliotekarstvu i uticaju institucija kulture na mlade stvaraoce.

Takođe, učesnik je brojnih međunarodnih festivala književnosti i kulture u zemlji i inostranstvu, kao stvaralac i kao stručnjak u kulturi, a dugogodišnji je organizator međunarodnih kulturnih manifestacija Ratkovićeve večeri poezije  i White Field jazz festival

Dugo godina je radio u Opštini Bijelo Polje u Centru za informacioni sistem, kao službenik za odnose sa javnošću. Bio je novinar, sekretar redakcije i urednik rubrike za kulturu u bjelopoljskoj Reviji Polje, pisac reportaže u podgoričkom dnevnom listu Publika, dopisnik podgoričkog lista Republika, saradnik časopisa Olimpik njuz Crnogorskog olimpijskog komiteta, dopisnik crnogorske novinske agencije MINA, saradnik časopisa Mozaik, Forum i Komuna, novinar beogradskog dnevnika Danas, član Savjeta za kulturu Opštine Bijelo Polje, član Redakcije časopisa za kulturu Odzivi, urednik edicije Književne paralele JU Ratkovićevih večeri poezije, član Savjeta Javne ustanove Ratkovićeve večeri pozije, član Savjeta Javne ustanove Centar za djelatnosti kulture Vojislav Bulatović Strunjo, član Savjeta Festivala dramskih amatera, član Tima za kreiranje Lokalnog akcionog plana za mlade (oblast kultura) i član raznih žirija za dodjelu književnih nagrada.

 

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top