U okviru programa “Razgovori“ koji organizuje JU Ratkovićeve večeri poezije, u dvorištu Kuće Rista Ratkovića održano je književno veče Damira Karakaša, hrvatskog književnika.

Karakaš je sa direktorom JU Ratkovićeve večeri poezije Kemalom Musićem i istoričarom Edinom Smailovićem razgovarao o  svojim romanima, suočavanjem sa svijetom kroz pisanje i drugim temama.

- Karakaš je naglasio kako danas imamo puno proizvođača tekstova, ali jako malo pisaca, jer nijesu svi koji pišu knjige pisci, rekao je Karakaš.

Na pitanje da li se osjećaju razlike u savremenoj književnosti u regionu, ovaj hrvatski pisac kazao je da pripada generaciji koja je živjela u staroj Jugoslaviji te da i Bijelo Polje doživljava kao domaći teren.

- Imao sam jednu turneju po regionu, nakon Bijelog Polja odlazim u Prištinu. Više volim da gostujem na prostorima bivše Jugoslavije nego po Evropi. Dosta sam putovao, predavao slavistiku u Bernu i Salzburgu, živio u Parizu, bio u Pekingu, ali draže mi je da dolazim na neka mjesta iz ovog našeg prostora, kazao je Karakaš.

Komentarišući savremenu književnost, Karakaš je istakao da je čitanje nešto što nas čini ljudima te da ljudima koji ne čitaju fali jedna dimenzija.

- I zato, kada prošetam ulicom ljudima se u očima vidi svaka nepročitana knjiga. Ima raznih pisaca, međutim, kao što postoje dobri i loši pisci postoje i dobri i loši čitaoci. Mislim da živimo u vremenu kada su nam potrebni kvalitetni čitaoci, jer kvalitetan čitalac je sposoban da od prosječne novele napravi kvalitetno književno djelo kazao je Karakaš i dodaje da ga svuda zovu na gostovanje, te da zbog pisanja tri godine nijesam bio u rodnom kraju.

- Nije problem u mojoj literaturi već u nekim stavovima, jer ja nisam politički ni lijevo ni desno, zalažem se za ljudska prava, ako pokušavam na neki način derekonstruirati te nekakve ideologije koje se zasnivaju na mržnji, to nekom ne odgovara, kazao je Karakaš.

Po njegovom romanu „Blu mun“ Boris Lješević je napravio predstavu, gdje je kroz subkulturnu skupinu i muziku ispričao ozbiljne teme o kojima se nikada nije pričalo. Inače, Kankaraš se, osim pisanja, uspješno bavi crtanjem i sviranjem harmonike.

- Crtanje, sviranje i pisanje zapravo imaju isti cilj, samo se sredstva razklikuju. Uz crtanje sam paralelno i svirao, ali i pisao, a na kraju mi se učinilo da sa pisanjem mogu najdalje doći. Talenti znaju biti vrlo nezgodni jer ako ih ne iskoristiš i ne realizuješ, oni se često okreću protiv osobe koja ih ima i možeš ih tako i uništiti, kazao je Karakaš.

Odlomke iz knjiga Damira Karakaša čitali su Denisa Pušija i Aleksandar Srdanović.

Damir Karakaš poznati je hrvatski književnik i karikaturista, rođen 1967. godine u selu Plašćica kod Brinja u Lici. U Zagrebu je studirao pravo, agronomiju i novinarstvo. Još kao tinejdžer je objavljivao karikature i crteže u brojnim novinama u bivšoj Jugoslaviji, a nagrađen je i sa nekoliko značajnih nagrada za karikaturu. Dobitnik je i književnih nagrada „Fric“ i „Kočićevo pero“. Njegova djela prevedena su na desetak jezika. Po knjizi “Kino Lika”, reditelj Dalibor Matanić je snimio istoimeni film koji je višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i inostranstvu. 

 

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top