U kući Rista Ratkovića,  u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije i JU Srednja stručna škola iz Bijelog Polja, održano je književno veče pod nazivom “Živimo zajedno – Jetojme se bashku – Living together”, u kojem su učestvovali bjelopoljski srednjoškolci i njihovi vršnjaci iz Tirane.

Cilj ovog programa je upoznavanje srednjoškolske omladine sa književnim stvaralaštvom istaknutih autora iz dvije države.

Kemal Musić, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije naglasio je da su albanski pisci i slikari imali priliku da se predstave na Ratkovićevim večerima poezije koje traju više od pet decenija.

Predstavnici JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Salko Luboder i Izedina Adžović Škrijelj predstavili su ulogu i programske aktivnosti ustanove, fokusirajući se na brojne programe i aktivnosti koji se odnose na književnost i kulturu Albanaca u Crnoj Gori. Predstavljen je i dvadeseti, jubilarni broj časopisa “Kod” sa prilozima na albanskom i crnogorskom jeziku.

Profesor Srednje stručne škole iz Albanije Marsel N'Doja govorio je o važnosti saradnje između crnogorskih i albanskih pisaca, kao i značaju upoznavanja kultura, dok je moderator i jedan od organizatora programa Rafet Mulić fokus stavio na ulogu i domete institucija kulture na planu boljeg međusobnog upoznavanja književnosti dvije zemlje, akcentujući programske učinke JU Ratkovićeve večeri poezije i JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Poeziju i prozu crnogorskih i albanskih pisaca čitali su srednjoškolci iz Crne Gore i Albanije, a publiku su u program uvele Novka Barać učenica Srednje stručne škole iz Bijelog Polja i DEžesika Balaj učenica iz Albanije. 

Program je realizovan u okviru programa “Superschools!” koji sprovodi Regionalna kancelarija za mlade u šest zemalja Zapadnog Balkana, a koji je finansijski podržan od Evropske unije i njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a koji sprovode Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

 

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top