U izdanju JU “Ratkovićeve večeri poezije” izašla je knjiga “Sloboda menipeje – proces karnevalizacije u Bulatovićevom romanu Heroja na magarcu” profesorice Tamare Pejović Labudović, koja je promovisana u Kući Rista Ratkovića.

Profesorica Labudović Pejović je ukazala na analizu procesa karnevalizacije, sprovedenu na teoretskim stavovima Mihaila Bahtina, u kojoj mjeri ona utiče na konstituisanje dijaboličnog grotesknog univerzuma, svijeta okrenutog naopačke, života koji je iskočio iz kolosjeka, što predstavlja romanesknu stvarnost “Heroja na magarcu”.

- Postupak karnevalizacije predstavlja jedno od osnovnih obilježja stvaralaštva Miograga Bulatovića, koji je svojim narativnim tekstovima na izvanredan način unio u crnogorsku književnost karlevalsku logiku i karnevalsko osjećanje svijeta. Roman “Heroj na magarcu” obiluje likovima koji svojom pojavom i svojim djelovanjem u manjoj ili većoj mjeri doprinose stvaranju karnevalske atmosfere. Svi likovi modelovani su pod naglašenim uticajem procesa karnevalizacije i upravo takvim načinom kreiranja junaka uspostavljena je osobena romaneskna stvarnost koja ovom književnom djelu daje obilježje menipske satire, kazala je autorka.

Govoreći o izdavačkoj djelatnosti koju je JU Ratkovićeve večeri poezije  pokrenula 2012. godine, direktor ove JU Kemal Musić podsjetio je da je do sada objavljeno oko desetak knjiga posvećenih velikanima pisane riječi sa ovih prostora: Ristu Ratkoviću, Avdu Međedoviću, Ćamilu Sijariću i Miodragu Bulatoviću.

- Ovo je treća knjiga o Midragu Bulatoviću u našem izdavaštvu. Prvu “Bežanje od smrti – Miodrag Bulatović stil i književna demonologija” napisao je prof. dr Dobrivoje Stanojević, drugu “Iščekivanje apsurda – komparativni ogled: Samjuel Beket, Miodrag Bulatović i Žarko Komanin” napisao je Radoje Femić i, činji mi se, ovom trećom: “Sloboda menipeje – Proces karnevalizacije u romanu Heroj na magarcu” profesorice Tamare Pejović Labudović kompletirali smo ono na čemu se oslanja Bulatovićevo književno djelo a to su karnevalizacija i demonologija. Siguran sam da će ova djela koje smo objavili biti od velike koristi studentima i istraživačima književnog djela Miodraga Bulatovića, kazao je Musić.

Pomoćnik direktora JU Ratkovićeve večeri poezije Dragić Rabrenović smatra da se zavičaj na pravi način odužio Miodragu Bulatoviću.

- U Bijelom Polju je institucionalno prepoznat značaj Miodraga Bulatovića. JU Ratkovićeve večeri poezije objavljuje već treću knjigu posvećenu Bulatoviću, Radio Bijelo Polje je objavio njegovu prvu zbirku pod nazivom “Đavoli dolaze”, Centar za kulturu je postavio predstavu” Crveni petao leti prema nebu”, što znači da je on u Bijelom Polju institucionalno priznat, a da njegov politički angažman potiru njegova djela dokaz je Bulatovićeva bista u parku pjesnika, istakao je Rabrenović.

Odlomke iz romana”Heroj na magarcu” čitala je Magdalena Smolović.

 

BORČE PANOV, POEZIJA

Borče Panov je savremeni makedonski pjesnik, dramski pisac, prevodilac i esejista. Rođen…
maj 20, 2024

Tatjana Zeković - POLIPTIH

Rođena u Podgorici 1968.godine. Završila je odsjek za francuski jezik i književnost na…
maj 02, 2024

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top