Maja Solar, pjesnikanja iz Srbije ovogodišnja je dobitnica Nagrade „Risto Ratković“ za knjigu poezije „A htela sam“, u izdanju PP „Enkala“ iz Beograda.

- Veoma sam iznenađena, ovo me zateklo u ne baš dobro ljeto i pred kar ga je popravilo! O svijetu književnih nagrada ne znam puno, ali kako književnost prije svega tretitam kao rad, onda i umjetničke nagrade – u ovom društvenom sistemu – doživljavam kao dio sredstava za reprodukciju. Također, veoma sam počastvovana što sam u nagrađenom društvu nekih od mojih poetskih idola, poput Olje Savičević Ivančević, Tanje Stupar Trifunović, Marka Pogačara, Alena Bešića i Vladimira Đurišića, kazala je Solar nakon što je dobila vijest da je ona ove godine dobila nagradu „Risto Ratković“.

U najuži krug našle su se još i knjige „88“ Nadije Rebronja, „Krađa“ Senka Karuze, „Stihovi iz automata“ Marka Tomaša i knjiga poezije „Antievropa“ Vaska Raičevića.

U finale za nagradu Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina ušlo je pet rukopisa potpisanih šifrom i to: „Plavo drvo“, „Vox“, „Odraz 19125“, „Pesme u prozi“ i „Ulješara“.

Sekretar žirija za nagradu „Risto Ratković“ Edin Smailović saopštio je da da je ove godine bilo u konkurenciji 49 knjiga iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a da je za nagradu Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina konkurisalo devet rukopisa pod šifrom, sa istog prostora.

- Međunarodni žiri u sastavu Olga Vojičić Komatina, predsjednica žirija, i Damir Šabanović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Dženan Kos iz Bosne i Hercegovine i Ivica Prtenjača iz Hrvatske imao je težak zadatak da odabere najbolju knjigu. U mnoštvu dobrih knjiga, izdvojila se knjiga „A htela sam“ Maje Solar, pjesnikinje iz Srbije. Maja Solar doktorirala filozofiju. Objavila je nekoliko knjiga poezije, te sabrane pjesme na mađarskom, njemačkom, poljskom i engleskom jeziku. A za knjigu „Makulalalature“ dobila je Brankovu nagradu. Autorka je i učesnica performersko – poetskog programa LILITiranje. Živi u Novom Sadu. Nagrada „Risto Ratković“ Maji Solar biće uručena 5. septembra u Kući Rista Ratkovića, u okviru 53. Ratkovićevih večeri poezije. U konkurenciji za pjesnike do 27 godina žiri je odabrao 5 autora koji će ove godine učestvovati na ratkovićevim večerima poezije, u programu mladih pjesnika i tada će biti proglašeni dobitnici prve druge i treće nagrade, saopštio je Smailović.

- Iako smo imali izuzetno težak zadsatak, jer izdvojiti najbolju i najprobraniju knjigu poezije među nepreglednim morem ljepote pisane riječi, naposljetku smo odabrali upravo zbirku A htela sam, pjesnikinje  Maje Solar. Rukovođeni kvalitativnim obilježjima ove poezije i nadahnuti odgovorima za kojima autorka traga u svijetu društvenih konvencija i uslovljenosti, te fascinirani snagom riječi kojom pojedinac izgrađuje sopstvenu tvrđavu na putu do sopstvenog smisla, ali i obesmišljavanja života, odlučili smo da ova zbirka bude pobjednička i da joj damo prohod u otvaranje novih čitalačkih puteva i vidokruga, kazala je predsjednica žirija Olga Vojičić Komatina.

Program ovogodišnjih Ratkovićevih večeri poezije predstavio je direktor ove Ustanove Kemal Musić. On je istakao da će se segmenti programa biti organizovani, osim u Kući Rista Ratkovića, u Gradskoj biblioteci, u Parku pjesnika, Biblioteci Srednje stručne škole i u Gradskom parku.

- Tokom tri dana Festivala, biće održano petnaestak programa, a nastupiće pjesnici iz raznih država. Osim toga, biće promovisane knjige koje su ove godine izašle u produkciji JU Ratkovićeve večeri poezije – Monografija ove ustanove “U blizini huči grad ili je to more”, “Antologija Ratković” – izbor iz poezije Rista Ratkovića na crnogorskom i engleskom jeziku, “Drvo na brijegu” – izbor iz crnogorske i bosanskoherecegovačke savremene poezije, “Emigrantska mantra” knjiga prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Risto Ratković” Velibora Čolića. Takođe, biće izveden poetski performans “MATERijal” pjesnikinje Marije Dragnić I poetsko muzički performans “Noćas tako želim” Žane Gardašević. U okviru obilježavanja 120 godina od rođenja Rista Ratkovića, osim knjige “Antologija Ratković” otvorićemo izložbu dokumenata Rista Ratkovića, pod nazivom “Duha radi”. Ove godine, u okviru Ratkovićevih večeri poezije, obilježavamo 120 godina od rođenja Rista Ratkovića, u čiju čast se, evo već 53 godine, održava ova velika manifestacija. Tim povodom mi smo ove godine pripremili izbor iz njegove poezije na crnogorskom i engleskom jeziku, u našoj ediciji “Antologija” i pod naslovom “Antologija Ratković”. Imajući u vidu da do sada ni jedna Ratkovićeva knjiga nije prevedena ni na jedan strani jezik, smatrali smo da je važno da se pojavi njegova poezija na engleskom jeziku jer, u posljednjih desetak godina na Ratkovićevim večerima poezije učestvuju pisci sa raznih kontinenata i važno je da mogu čitati poeziju pjesnika čije ime nosi manifestacija. Ratkovićevu poeziju prevela je pjesnikinja i prevoditeljka Tanja Bakić, a lekturu na engleski jezik uradio je Peter Stonelake. Takođe, u okviru obilježavanja 120 godina od rođenja Rista Ratkovića, imaćemo izložbu njegovih dokumenata. Radi se o dijelu legata koji se čuva u Zavičajnom muzeju u Bijelom Polju. Mi smo, uz dozvolu Muzeja, izabarli 80 dokumenata (diplome, svjedočanstva, izvod iz matične knjige rođenih, pisma…) kompjuterski obradili, štampali i uokvirili i to će ubuduće činiti stalnu postavku JU Ratkovićeve večeri poezije, kazao je Musić.  

 

BORČE PANOV, POEZIJA

Borče Panov je savremeni makedonski pjesnik, dramski pisac, prevodilac i esejista. Rođen…
maj 20, 2024

Tatjana Zeković - POLIPTIH

Rođena u Podgorici 1968.godine. Završila je odsjek za francuski jezik i književnost na…
maj 02, 2024

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top