JU “Ratkovićeve večeri poezije”, JU Centar za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo”, uz podršku kompanije Put Gross iz Bijelog Polja, Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH i Muzeja književnosti i pozorišnih umjetnosti u Sarajevu, nizom programa  obilježili su 110 godina od rođenja nenadmašnog pripovjedača južnoslovenskih prostora, književnika Ćamila Sijarića, 18. decembra, u Centru za kulturu u Bijelom Polju.

U okviru programa „Koliba na nebu“, otvorena je izložba “Život i djelo Ćamila Sijarića – Cio svijet živi u Sandžaku”, autorke mr Đane Kukić, emitovana radio drama “Dobra Voda” autora Mirsada Rastodera, te promovisane knjige “Ram Bulja i druge pripovijetke”, koju je priredio Faruk Dizdarević, u izdanju Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka sa sjedištem u Sarajevu i knjiga “Između čovjeka i neba” – izbor iz poezije Ćamila Sijarića, koju su priredili Edin Smailović i Kemal Musić. O liku i djelu velikog pisca govorili su akademik Faruk Dizdarević, prof. dr Draško Došljak i književnik Faiz Softić.

Pozdravljajući prisutne, potpredsjednik opštine Bijelo Polje Tufik Bojadžić je podsjetio da je lokalna uprava uvijek spremna da se oduži književnim velikanima te su u to ime početkom 2000. godine podigli bistu u cast Ćamilu Sijariću u Parku pjesnika u Bijelom Polju, a godinu kasnije otvorena je i regionalna biblioteka “Ćamil Sijarić” u Godijevu.

Mnogobrojnu publiku pozdravio je i direktor Centra za kulturu Jasmin Ćorović, koji je istakao da u knjigama koje su promovisane, „Ram Bulja i druge pripovijetke“ i „Između čovjeka i neba“, možemo tražiti potvrdu književne kritike za sve što je rekla o Ćamilu Sijariću, ali i tražiti i nova tumačenja i nova čitanja, jer djelo ovog velikog pisca još uvijek nije istraženo na pravi način.

Takođe, u ime Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH, prisutne je pozdravio i prof. Sahudin Kačar, ističući književni značaj Ćamila Sijarića i veličinu njegovog djela.

Govoreći o liku i djelu Ćamila Sijarića, čije stvaralaštvo neizbrisivo obilježava kulturni pejzaž jugoslovenskih prostora, akademik Faruk Dizdarević je kazao da u ovim trenutcima kada se obilježava ovaj značajni datum, ne samo da slavimo njegovom postojanje već i beskrajno bogatstvo njegovog književnog opusa.

- Ćamil je često govorio o zavičaju, o događajima koji su se tamo zbili. Bihor do Sijarića nije bio predmet literature, on ga je u nju uveo rukom iskusnog kazivača koji mišlju i izrazom osvjetljava životnu pomrčinu ovog siromašnog kraja bogatog ljudskim dramama, kazao je, između ostalog, Dizdarević.

Da je Ćamil Sijarić pisao posebnim jezikom kazao je prof. dr Draško Došljak.

- Recite Bihor i vi ste odmah rekli Ćamil Sijarić! Recite Ćamil Sijarić i vi ste odmah rekli Bihor! Gotovo da nema mjesta i pisca koji se tako stapaju u jedno kao što je to sa ovim mjestom i ovim piscem. Jedan park ovdje u Bijelom Polju nazvan je “Park pjesnika” i u njemu Ćamil Sijarić i sve što je ovdje gotovo u svim vremenima postojalo i živjelo bilo je vezano za imena pisaca koji ovdje parkuju: Avdo, Risto, Ćamil, Bule, Švero i biće ih još koji su ovaj grad i ovaj kraj i živjeli i ime mu kroz svijet pronijeli, istakao je Došljak.

Književnik Faiz Softić kaže da Sijarićevo pero nije samo pisalo već je kroz tkivo vremena utkivalo price, koje su postale temelj na kojima počiva naša književna tradicija.

Otvarajući izložbu Život i djelo Ćamila Sijarića „Cio svijet živi u Sandžaku“, autorke Đane Kukić, rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju Edin Smailović je istakao da izložba sadrži trideset panoa, koji predstavljaju priče o Sijariću od njegovog djetinstva, školovanja do književne karijere.

- Izložba predstavlja dokumente o Ćamilu Sijariću, od njegovih školskih dana, njegove diplome iz srednje škole, diplome sa fakulteta njegovih pisama koje je razmjenjivao sa  tada poznatim književnicima iz Jugoslavije i šire. Takođe, tu su i naslovi prevoda njegovih književnih djela, jer je Sijarić bio jako prevođen u inostranstvu, kazao je Smailović.

U djelima Ćamila Sijarića čest motiv je voda, kao symbol i kao  znak života. To je bilo inspiracija da Mirsad Rastoder uradi radio dramu “Dobra Voda”.

- U ovoj radiuo drami glumci su uglavnom iz Bijelog Polja, zbog toga što smo htjeli da se osjeti  i kroz glasove i način izgovora specifičnost jezika u djelima Ćamila Sijarića, kazao je Rastoder.

JU Ratkovićeve večeri poezije, ustanova od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, ove godine ustanovila je Plaketu za doprinos i razvoj kulture koja će se ubuduće dodjeljivati istaknutom pojedincu na kraju svake kalendarske godine i to 18. decembra, simbolično na dan rođenja velikog jugoslovenskog književnika, Bjelopoljca Ćamila Sijarića.

- Ove godine, to priznanje zavrijedio je akademik Faruk Dizdarević koji je cijeli svoj život posvetio kulturi kao menadžer, organizator, stvaralac, književni i likovni kritičar i stručnjak u kulturi, kazao je direktor te javne ustanove Kemal Musić. - Važan datum u južnoslovenskoj literature je 18. decembar. Jer, na taj datum je rođen velikan pisane riječi Ćamil Sijarić. Datumi i važni događaji treba da se ve važu za najveće. Kao što se dan knjige i autorskih prava veže za dan rođenja Šekspira i Servantesa, tako neka se 18. decebar, kada će JU Ratkovićeve večeri poezije dodjeljivati plakete za doprinos i razvoj kulture, veže za rođenje Ćamila Sijarića. Dakle, 18. decembar će ubuduće biti važan u literarnom kalendaru, kazao je Musić.  

Program manifestacije “Koliba na nebu” vodila je novinarka Erda Redžepagić, a stigove i odlomke iz knjiga Ćamila Sijarića govorio je glumac Petar Novaković.

 

 

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top