JU Ratkovićeve večeri poezije, u saradnji sa NVU Klub kulture, Omladinskim klubom „Jelisej“ i Srednjom stručnom školom, obilježila je Dan knjige i autorskih prava nizom programa, sa akcentom na promociju knjige poezije „Opomene“ Bogića Rakočevića.

O ovoj knjizi, koja je nedavno objavljena u izdanju JU Ratkovićeve večeri poezije, govorili su Božidar Proročić, Edin Smailović i autor. Poeziiju iz ove knjige čitala je Nikolina Barać, a program vodio Vojin Nedović, članovi Omladinskog kluba „Jelisej“.

Božidar Proročić ističe da zbirka poezije "Opomene” Bogića Rakočevića, sa svojih 69 pjesama, predstavlja bogatu paletu poetskih boja, autentičnosti i originalnosti, te da ova zbirka ne samo da oslikava životna iskustva pjesnika, već i njegove duboke introspekcije i filozofska razmatranja, dok Edin Smailović smatra da je Rakočevićeva poezija poprilično intimistička.

Rakočević naglašava da je u ovu knjigu pored novih, uvrstio i neke starije pjesme koje su nastajale još osamdesetih godina.

- U to vrijeme sam napisao jedan ciklus pjesama, ali nijesam imao hrabrosti da ga objavim, zato što je to bila rimovana poezija pod nazivom “U lijepom haosu”. Slučajno sam prošle godine naišao na te pjesme i zaključio da su dobre, pa su se našle u ovoj knjizi koja je hibridnog karaktera jer sadrži i te stare ali i nove pjesme, istakao je Rakočević.

Prije ovog programa, u okviru obilježavanja Dana knjige i autorskih prava, u biblioteci Srednje stručne škole organizovan je program, gdje su učenici srednjih škola iz Bijelog Polja čitali svoje literarne radove i predstavili se muzikom, dok je profesor Srednje stručne škole Rajo Minić, kolekcionar knjiga, pisama i razglednica, izložio svoje vrijedne eksponate, među kojima je i roman “Nevidbog” Rista Ratkovića, izdanje od prije Drugog svjetskog rata.

Takođe, u okviru obilježavanja Dana knjige, predstavnici Omladinskog kluba “Jelisej”, svakom ko je tog dana učestvovao u anketi o značaju knjige i čitanja na Gradskom trgu u Bijelom Polju poklonili su po knjigu iz produkcije JU Ratkovićeve večeri poezije.

BORČE PANOV, POEZIJA

Borče Panov je savremeni makedonski pjesnik, dramski pisac, prevodilac i esejista. Rođen…
maj 20, 2024

Tatjana Zeković - POLIPTIH

Rođena u Podgorici 1968.godine. Završila je odsjek za francuski jezik i književnost na…
maj 02, 2024

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top