Romski klub culture, NVU Klub culture, saradnji sa JU ratkovićeve večeri poezije, obilježili su danas 5. novembar Svjetski dan romskog jezika, bogatim kulturno-umjetničkim programom ”DELVESOI SAHRA - Božja čerga” u dvorištu kuće Rista Ratkovića.

U program su učestvovale pripradnice romske zajednice, koje su uputile poruke da će se boriti za očuvanje i standardizaciju romskog jezika, a formiranje Romskog kluba kulture prvi je korak ka tome. Rozana Božović iz NVO “Romski pokret” istakla je da je ovo  prvi program koji realizuje Romski klub culture.

- Jako smo ponosni što u njemu učestvujemo mi - Romkinje iz naše bjelopoljske zajednice. Ovo je samo početak naše borbe, kazala je Božović.

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić istakao je da romski jezik na ovim prostorima ima svoje utemeljenje, a ovo je, kako je kazao, prvi korak ka njegovoj standardizaciji.

- Neko je davno rekao da je jezik život ljudi, a upravo to nas opominje da se mora raditi na očuvanju i standardizaciji romskog jezika. Naša ustanova će  im svakako pružiti podršku u tome, poručio je Musić, dok je koordinator projekta „Kulturna integracija Roma/kijnja u opštini Bijelo Polje” Goran Joksimović istakao da identitet svake društvene zajednice zahtijeva posebnu brigu kako bi se očuvao i generacijski prenosio.

- Zato smo i odlučili da u okviru ovog projekta oformimo Romski klub kulture, kako bi ne samo Rome, već i većinsko stanovništvo upoznali sa bogatstvom različitosti i na taj način smanjili socijalnu izolaciju Roma u našem društvu, kazao je Joksimović.

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top