Roman “Moć tisane” Dejana Vukovića, koji je izašao u produkciji JU Ratkovićeve večeri poezije”, promovisan je 25. marta u Kolašinu, u organizaciji Centra za kulturu.

O romanu su govorili direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić, profesorica književnosti Snežane Šćepanović Đurasović i autor.

- U romanu “Moć tišine”, Dejan Vuković nastavlja ono što je započeo u prvoj knjizi - potragu za životom, potragu za samim sobom, smislom i polazištem. Roman “Moć tišine” sačinjen je u tri sloja. Prvi je ljubavni, drugi religijski, a treći se oslanja na legendu. Na samo stotinak strana, Vuković je uspio da sažme, i to veoma uspješno, tri različita motiva., reko je Musić.

Prema riječima profesorice književnosti Snežane Šćepanović Đurasović, “još sa Dokleankom, svojim prvim romanom, Dejan je započeo poetski niz koji se zrelije i jasnije nastavlja u romanu “Moć tišine”.

- Moć tišine” tečno govori o čovjekovim vječnim unutrašnjim sukobima; šta iskonski jesmo, a šta se od nas očekuje da budemo; kako je svaka sudbina uzeta pojedinačno, jedan univerzum svih nas malih, običnih ljudi, vječnih boraca sa, prije svega, sobom samima, a onda svijetom i pravilima koje on nameće. Vukobrat nijemo ćuti i rukama kamenom zida snove, Jovan ćuti i zapisuje okamenjenu grešnu prošlost, Marija ćutke podnosi, skamenjenog srca, sav teret nepravedne sudbine, rekla je ona.

Autor je kolašinskoj publici kazao da ga zanima “mitsko i legendarno, koje ostavlja prostor da priču modifikuje onako kako želi”.

Odlomke iz knjige “Moć tisane” čitao je Nikola Šćepanović, uz muzičku pratnju Mine Čogurić.

 

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top