U susret najznačajnijem Prazniku u savremenoj istoriji Crne Gore – Danu nezavisnosti, Knjižara «Karver», Sekeretarijatim za kulturu i sport Glavnog grada, JU Ratkovućeve večeri poezije, Bijelo Polje, Nacionalnom bibliotekom Crne Gore  Đurđe Crnojević i Centar za razvoj kulture manjina organizuju program “21. maj – Nezavisnost - Crnogorska kultura, tradicija i život”,  koji će se održati u petak 20.maja  2022. godine  s početkom u 18 časova ispred objekta Banja u Podgorici.

U programu će učestvovati Jasna Tatar Anđelić, profesor francuskog jezika i književnosti, Univerzitet Crne Gore, mr Dragica Lompar, direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore Đurđe Crnojević, Kemal Musić, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Salko Luboder, direktor  Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Varja Đukić, direktorica knjižare Karver.

- Jedna od najvećih vrijednosti Nezavisnosti države Crne Gore, izglasana na Referendumu 2006. godine,  svakako je otklon od nacionalizma, koji je poziv na kulturu zajedničkog života, vrijednosti crnogorske tradicije i građanskog  života, otpora dominaciji, borbi za nezavisnost u cilju očuvanja sopstvene kultre i  života. Već postojeće presudno važne, jedinstvene institucije institucije kulture u Crnoj Gori koje baštine tradiciju stvaralaštva i neprekidno arhiviraju, prezentiraju djela savremenih stvalaca,  razvijaju specifičan, jedinstven model prezentacije naslijeđa i neprekidno komuniciraju sa kulturama zemlja u okruženju i svijetu. Zbir sadejstva savremenika - stvaralaca u oblasti književnog, likovnog, muzičkog djela i institucija koje baštuine arhivsku građu, objavljuju djela klasika i savremenika - svjedoče o kapacitetima koji su daleko najvrijedniji prilog savremenoj istoriji nakon 21. maja, a ujedno i najveći garant očuvanja nezavisnosti, saopštili su organizatori.