Književno veče “Živimo zajedno - Jetojme se bashku - Living together”, koje organizuju JU Ratkovićeve večeri poezije i JU Srednja stručna škola - Bijelo Polje, održaće se 27. maja u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju, sa početkom u 18 sati.

Ovaj program podrazumijeva saradnju crnogorskih i albanskih pisaca, te promociju časopisa za književnost “Kod” Centra za kulturu manjina Crne Gore, u kojem se objavljuju prevodi crnogorskih pisaca na albanski, te albanskih pisaca na crnogorski jezik. Ovaj program predstavlja podršku programa razmjene učenika dvije srednje stručne škole iz Crne Gore i Albanije.

U programu će učestvovati direktor Centra za kulturu manjina Crne Gore Salko Luboder i njegova saradnjica Izedina Adžović Škrijelj, književnik Kemal Musić i bibliotekar Srednje stručne škole Rafet Mulić. Poeziju i prozu albanskih i crnogorskih pisaca čitaće srednjoškolci iz Crne Gore i Albanije.

- Program “Živimo zajedno - Jetojme se bashku - Living together” predstavlja podršku i dodatnu vrijednost programu razmjene učenika “Preduzetništvo nema granica”, koji realizuju Srednja stručna škola iz Bijelog Polja i Srednja stručna škola iz Kameza-Tirana (Albanija). Program “Preduzetništvo nema granica” realizuje se u okviru programa “Superschools!” koji sprovodi Regionalna kancelarija za mlade u šest zemalja Zapadnog Balkana, a koji je finansijski podržan od Evropske unije i njemačkog  Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a koji sprovode Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), saopštili su organizatori.

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top