Zrelost i domet Ratkovićevih večeri poezije vrednovalo je Ministarstvo kulture Crne Gore, proglasivši ovu manifestaciju od posebnog značaja. Ubuduće RVP biće organizovane na partneroskoj osnovi Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje, i više neće biti samo manifestacija, već Javna ustanova.

Primarna djelatnost Ustanove se ogleda u kontinuiranoj promociji “Ratkovićevih večeri poezije”, tokom čitave godine. To podrazumijeva zastupljenost najreferentnijih pjesnika i književnika sa domaće i međunarodne književne scene. Ustanova daje najkvalitetniju sliku savremene crnogorske i intrenacionalne umjetnosti, koja korespondira sa savremenim umjetničkim kretanjima u Evropi i svijetu. Izgrađuje otvoreni sistema za različite vidove institucionalne i stručne saradnje sa srodnim ustanovama u regionu, Evropi i šire. Stvara kreativni i informacioni centra u Bijelom Polju koji će moći ravnopravno da učestvuje u domaćoj i međunarodnoj razmjeni umjetnosti i mobilnosti umjetnika. Ostavaruje otvorene i široke pedagoške djelatnosti, kao dopunu opšteg obrazovanja publike, angažovanja studenata akademija umjetnosti i stručnjaka specijalističkih znanja. Sprovodi istorijsko-teorijska istraživanja i komparaciju iskustava savremene umjetničke prakse u Crnoj Gori i šire. Valorizuje književnu i sveukupnu kulturu stvaralaštva sa područja bjelopoljske opštine. Popularizuje i afirmiše stvaralaštvo mladih. Radi na stvaranju uslova da mladi književni stvaraoci sa područja Bijelog Polja i Crne Gore dobiju šansu da kroz književne konkurse uporede svoje domete sa stvaraocima sa međunarodne književne scene.

Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije pokrenula je izvačku djelatnost, odnosno objavljivanje književnih djela i naučno-istraživačkih studija, zbornika, časopisa i sl. u skladu sa programskom koncepcijom i festivalskom profilacijom, njihovu distribuciju i promet. Učestvuje na međunarodnim sajmovima knjiga i drugim međunarodnim manifestacijama i festivalima, radi promocije i prezentacije crnogorske književnosti.

Sada smo svjedoci kvalitetnog rada Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije. Svjedoci smo rada koji iz godine u godinu dobija sve veći zamah. Tako, smo u prethodnnih godina u Bijelom Polju mogli da vidimo dobitnicu Gonkurove nagrade – Francuskinju Jakutu Alikavazović, da posjetimo izložbu velikog evropskog slikara, profesora Žan Pjera Tangija, a specijalni gosti Ratkovićevih večeri poezije bili su Dragan Velikić, Abdulah Sidran, Svetislav Basara, Jevrem Brković, Rade Šerbedžija… Iz godine u godinu Ratkovićeve večeri poezije stvaraju sliku savremene crnogorske i intrenacionalne umjetnosti, koja korespondira sa savremenim umjetničkim kretanjima u Evropi i svijetu.

Prethodnih godina Javna ustanova „Ratkovićeve večeri poezije“ postigla je značajan uspjeh u izdavačkoj djelatnosti, gdje su objavljene značajne knjige poezije, proze, književne ktitike, književnosti za djecu... U cilju promocije izdavačke djelatnosti, Ustanova je ostvarila saradnju sa značajnim izdavačkim kućama u zemlji i inostranstvu.

Ova Ustanova od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, od 2016. godine na Manifestaciji ima državu gosta. Tako je 2016. država gost bila Austrija, a 2017. Narodna Republika Kina.

Vid promovisanja poezije koji je uključivao povezivanje različitih umjetničkih disciplina i biće i ubuduće nastavljen. Definisane su teatarske adaptacije pjesništva različitih autora, je publika bila u prilici da doživi poeziju i kroz pozorišnu djelatnost. JU Ratkovićeve večeri poezije je realizovala koprodukcijsku predstavu “Malo o duši”, scenske igre po knjizi poezije “Trenutak” nobelovke Vislave Šimborske, koju je adaptirala Varja Đukić. Predstava je realizovana u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat i Kraljevskim pozorištem “Zetski dom”.

Osim manifestacije Ratkovićeve večeri poezije, Ustanova organizuje i Jazz Festival, na kojem su do sada nastupila važna imena iz svijeta džez i rok muzike, kao što su Sinan Alimanović, Šule Jovović, Prljavo Kazalište, Dragoljub Đuričić, Leb i Sol i druga poznata imena.

Go to top