ASMIR KUJOVIĆ (Bosna i Hercegovina)

Asmir Kujović rođen je 1973. godine u Novom Pazaru, a od 1990. živi u Sarajevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za književnosti naroda BiH.

Objavio je zbirke pjesama: “Vojni sanovnik” (1997), “Zagrobni život” (2000), “Vidikovac” (2014) i “Nestorov pehar” (2019), te roman “Ko je zgazio gospođu Mjesec” (2002). Objavljivao je i eseje, putopise, priče, književnu i pozorišnu kritiku. Za roman “Ko je zgazio gospođu Mjesec” nagrađen je Godišnjom nagradom Društva pisaca Bosne i Hercegovine za najbolju knjigu objavljenu u 2002. godini. U Beču je 2005. objavljeno dvojezično izdanje njegove zbirke izabranih pjesama pod naslovom “Das versprochene Land / Obećana zemlja” na njemačkom i bosanskom jeziku.

Pjesničkim, proznim i esejističkim tekstovima zastupljen je u brojnim antologijama, pregledima i panoramama savremene bosanskohercegovačke književnosti u zemlji i inostranstvu.

Bio je glavni urednik književnog časopisa “Lica”, a radio je i kao novinar.

Pjesme i priče su mu prevođene na engleski, njemački, francuski, turski, danski, flamanski, makedonski i slovenački jezik.

Dobitnik je i književne nagrade “Pero Ćamila Sijarića” manifestacije Sandžački književni susreti. Član je Društva pisaca BiH i PEN Centra BiH.


BLAGA ŽURIĆ  (Crna Gora)

Blaga Žurić (1953), prosvjeni nadzornik u Zavodu za školstvo Crne Gore. Završila Filozofski fakultet u Nikšiću, grupa srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti.  Magistar metodike književnosti.

Autor:

U kraljevstvu slova, roman za djecu (izdavač Zavod za udžbenike CG) uvršten u predmetni program za IV razred; Bajka na izvoru, poezija za djecu; Gdje vjetar spava, pjesme za djecu; Crna Gora moja domovina, prva slikovnica; Hoću lutku koja govori, zbirka priča za djecu i mlade; U igri zidnog sata, poezija; Uramljeno nebom, poezija; Bajka i njena metodička interpretacija u školi, priručnik za nastavnike (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva); Još možeš da poručiš kišu, roman za odrasle (izdavač Pobjeda); Prva ljubav zauvijek, poezija; Avanture jastuka Čar-Lija, roman (izdavač JU RVP).        

Koautor:

Monografija Centra za kulturu „V.Bulatović Strunjo“; Obrazovni program  za učenje crnogorskog jezika (kao stranog jezika) kod Centra za stručno obrazovanje;

Crnogorski jezik kao nematernji, komplet (udžbenik, priručnik, radna sveska i CD) za učenje crnogorskog jezika za VI razred devetogodišnje škole; Crnogorski jezik kao nematernji, za VIII razred osnovne škole; Crnogorski jezik kao nematernji za I razred gimnazije; Crnogorski jezik kao nematernji za III razred gimnazije.

Nagrade:

Knjiga godine za djecu i omladinu u Crnoj Gori za 2006. godinu (zbirka priča Hoću lutku koja govori), i za 2013 (U kraljevstvu slova); prva nagrada pjesnika zavičajaca na RVP (2005), druga nagrada pjesnika zavičajaca RVP (2006); nagrada na konkursu za najbolji crnogorski roman, Pobjeda, (Još možeš da poručiš kišu); nagrada Mali princ za nominaciju, Tuzla; Laureat na XXX festivalu „Susreti pod starom maslinom“, nagrada za cjelokupno umjetničko stvaralaštvo, treća nagrada za kratku priču (Srbija i Crna Gora); treća nagrada za najbolju bajku, FEDU, Sarajevo.

Zastupljena je u brojnim antologijama i zbornicima za djecu i odrasle.     


БОШКО ЛОМОВИЋ  (Србија)

Бошко Ломовић је рођен у Брезни, селу под Сувобором. По дипломи је професор језика и књижевности, али је највише радног стажа стицао као новинар у радију, новинама и телевизији.

Објавио је, за дјецу и одрасле, око 40 књига пјесама, приповиједака, романа, есеја, књижевне и ликовне критике и публицистике. Био је један од оснивача књижевног часописа Ријечи (Брчко) и његов дугогодишњи уредник, члан редакције Провинције, часописа Међурепубличке заједнице културе „Сава“, и члан редакције часописа Слово Ћирилово (Горњи Милановац).

Добитник је бројних награда за поезију и прозу, између осталих и: „Иво Андрић“ и „Исак Самоковлија“ (Сарајево), награда ревије „Арена“ (Загреб), „Лаза Костић“ (Београд, за путописе из Африке), „Милутин Ускоковић“ (Ужице), „Пјеснички прстен“ (Црвенка), „Маслинов вијенац“ (Бар)... Двије Ломовићеве књиге за дјецу и младе су проглашене најбољима у Србији: Буквар дјечјих дужности (награда „Гашино перо“, Лазаревац, 2015) и Узбуна на планети Окуко (награда „Гордана Брајовић“, Алексинац, 2017).

Превођен је на десетак европских језике, а Књига о Дијани Будисављевић имала је пет издања: на српском – ћирилицом и латиницом (2013), на њемачком и енглеском (2014) и есперанто језику (2016).

Ломовићеве пјесме и приповијетке (и за дјецу и за одрасле) су у више антологија у Србији, БиХ, Црној Гори, Румунији и Русији, те у основачким уџбеницима у Србији и БиХ.

Живи у Горњем Милановцу (Србија).


DINA MURIĆ  (Austrija – Crna Gora)

Rođena je 1982. godine u Rožajama (Crna Gora), pjesnikinja, esejista i filmski scenarista. Autor je četiri zbirke poezije: „Suza na kamenu“ (1998), „Amarilis“ (2001) i „Slike koje su ubile mit“ (2010), te zbirke narativne poezije „Balkanski Evnuh“ (2017).

Zbirka poezije „Slike koje su ubile mit“, nagra­đena je nagradom „Risto Ratković“ za mlade pjesnike 2010. go­dine. Njena poezija je objavljivana u više žurnala i antologija, te prevođena na strane jezike. Pored književnosti, bavi se filmom i ekonomijom.

Živi i radi u Beču, Austrija.


FURKAN ČALIŠKAN  (Turska)

Furkan Čališkan rođen je 1983. godine u Ankari. Njegove pjesme/poezija objavljivani su u časopisima “Itibar”, “Dergah”, “Kırklar” i “Derkenlar”.

Glavni je urednik književnog časopisa ‘’Fikriyat’’ i ko-urednik časopisa ‘’Cins’’

Prva njegova knjiga (poezija ) ‘’Zakon o prekršajima’’ objavljena je 2009. godine, druga knjiga ‘’Umjetnost odbrane’’ izašla je iz štampe 2014. godine.

Treća njegova knjiga objavljena je 2017. godine pod nazivom ‘’Tursko vrijeme’’.

Njegove knjige/romani prevedeni su na albanski, engleski, španski, arapski i njemački jezik.

Prva knjiga je objavljena u Albaniji, a njegova poezija uvrštena je u antologiju moderne poezije u Njemačkoj.

Završio je diplomske i postdiplomske studije na odsjeku za građevinsko inženjerstvo Univerziteta Istanbul. Na istom Univerzitetu uskoro će odbraniti doktorsku disertaciju.


FERIDA DURAKOVIĆ  (Bosna i Hercegovina)

Osnovnu školu i gimnaziju završila u Sarajevu. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Prvu zbirku poezije Bal po maskama objavila 1977. godine i za nju dobila Nagradu Književne omladine BiH i Nagradu Svjetlosti za najbolju prvu knjigu mladog autora. Objavila je 17 knjiga poezije, proze, književnosti za djecu, prevoda s engleskog i kolumni, između ostalih knjige poezije: Mala noćna svjetiljka, Oči koje me gledaju, Srce tame, Pohvala drvetu, Kao kiša u japanskim filmovima. Objavila knjigu kolumni i eseja Pokret otpora 2013. Napisala je i knjige za djecu: Još jedna bajka o ruži, Mikijeva i Amilina abeceda, Vjetrov prijatelj, Mrak čudak. Objavila knjige izabranih pjesama u Bugarskoj (Dolga e nošta), Italiji (Si paga con la vita), SAD (Heart of Dakness) i Poljskoj (Serce ciemności).

Dobila je nagradu Fund for Free Expression USA 1993,  Nagradu Vasyl Stus Freedom-to-Write  PEN Centra Nove Engleske, SAD 1999, Nagradu BH Radija 1 za najbolju anonimnu radio-igru 2015, te Nagradu za najbolju priču za djecu manifestacije Ćopićevim stazama djetinjstva 2018. Nominirana za nagradu  Astrid Lindgren za knjigu Amilina i Mikijeva abeceda 2012. Radila kao profesorica maternjeg jezika, urednica, lektorica, a kao izvršna direktorica PEN Centra BiH od 1992. do 2013. godine, kad je umirovljena prije vremena.

Živi sa mužem, kćerkom i mačkama u Sarajevu.


HUO JUNMING  (Narodna Republika Kina)

Huo Junming, član je Poetskog odbora Kineskog udruženja pisaca, istraživač Odjela za pisanje i istraživanje Kineskog udruženja pisaca, honorarni istraživač Kineskog istraživačkog centra za poeziju Capital Normal University.

Objavio je više od 10 pjesničkih zbirki i pjesničkih monografija, poput Reinkarnirano cvijeće breskve - Kritična biografija Chen Chao-a i Generacija u dilemi.

Dobitnik je Godišnje nagrade za mlade kritičare koju dodjeljuju časopis Poetry, Nagrade za poetiku Yangtze i Godišnje nagrade za izvrsne kritičare koje dodjeljuju Narodna književnost i Južna književnost.


JOVANA BOJOVIĆ  (Crna Gora)

Jovana Bojović rođena je 1989. godine u Podgorici. Diplomirala je dramaturgiju na FDU Cetinje, a master akademske studije  završila na FDU, Beograd.

Scenarista je devet epizoda prve istorijske TV serije u Crnoj Gori- „Božićni ustanak“ (RTCG, 2017)

Dramom „Otvoren kraj“ (2015), pobjeđuje na konkursu „Skroz nova drama“, koji raspisuje Crnogorsko narodno pozorište. 

Na osnovu drame „Slobodno vrijeme ili tamno je svijetlo“, Jovane Bojović,  (adaptacija drame „Il tempo libero“, Gian Maria Cerva) urađen je performans u režiji Diega di Bree u Kraljevskom pozorištu Zetski dom, kao i na festivalu  Quartieri dell’Arte u Viterbu ( Italija).

„Slobodno vrijeme ili tamno je svijetlo“, Jovane Bojović izvedeno je u Nacionalnoj akademiji umjetnosti u Norveškoj (Oslo) , u režiji  Hermana Bernhofta.

„Ukroćena goropad“ Viljema Šekspira u adaptaciji Jovane Bojović i režiji Zorana Rakočevića premijerno je izvedena 2017. godine na festivalu “Budva grad teatar”.

Dramom „Mirovna misija“ (2011), Jovana Bojović pobjeđuje na međunarodnom konkursu Kazališnog epicentra-Zagreb i pozorišta Company of Angels iz Londona. Istoimena drama izvedena je 2018. godine u produkciji Bjelopoljskog pozorišta.

Na konkursu „Ratkovićeve večeri poezije“ osvaja prvu nagradu za knjigu poezije „S glavom u torbi“.  Istoimena knjiga ulazi u širi izbor za nagradu Biljana Jovanović (2017).

Predaje filmski i televizijski scenario na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.


JURKO POZAJAK - JURIJ LISENKO  (Ukrajina)

 Rodio se 9. maja 1958. godine u Kijivu, Ukrajina.

1980. završio je slavistiku (ukrajinski, hrvatski i srpski jezici) na kijivskom Univerzitetu “Taras Ševčenko”. Od 1980. do 1997. godine predavao je ukrajinski jezik i stilistiku, kao i tadašnji srpskohrvatski jezik na Fakultetu novinarstva Univerziteta u Kijivu. 1998. prešao je u diplomatiju, radio je u ambasadama Ukrajine u Zagrebu (1998-2002 i 2013-2017) i u Beogradu (2004–2008). Od 2008. do 2010. godine bio je speech-writer predsjednika Ukrajine Viktora Juščenka. Od 2017. radi u Kijivu u Ministarstvu vanjskih poslova.
U Ukrajini je poznat kao pjesnik, piše pod umjetničkim imenom Jurko Pozajak. Zajedno sa Viktorom Nedostupom i Semenom Libonjem formirao je 1988. pjesničku skupinu “Propala gramota” koja je u doba kraha komunizma i nacionalnog preporoda postala dosta popularna zbog smjelih humoristički obojenih tekstova. Objavili su zajedničku zbirku “Propala gramota”. Kasnije četiri puta je izašla vlastita zbirka Jurka Pozajaka “Remegdjela” (1997, 2004, 2013, 2017). Zajedno sa Tanjom Donij sastavio je “Antologiju alternativne ukrajinske poezije 80-90-tih godina”.

Kad je prvi put bio na dužnosti u Zagrebu, počeo je pisati pjesme za djecu na hrvatskom. U tu igru je uvukao i tada osmogodišnju kćer Dariju. Kao rezultat se 2002. godine pojavilo prvo izdanje zajedničke knjige pjesama «Ide svašta». Drugo prošireno izdanje je objavljeno 2014. godine u izdavačkoj kući „Edicije Božićević“. U 2019. godini treba biti štampana njihova knjiga „Strašna šuma“ u koju su uključene nove i stare pjesme.

Jurko Pozajak je objavio nekoliko prevoda sa hrvatskog (roman Sime Mraovića „Konstantin Bogobojazni“ i zbirka „Hrvatski pjesnički huligani“), s engleskog (poema Lewisa Carrolla «Lov na Snarka» i bajke Beatrix Potter) i sa francuskog (Raymond Queneau „Sto hiljada milijardi pjesama» i zajedno s Jaroslavom Kovaljem «Stilske vježbe» istog pisca).

Neke pjesme Jurka Pozajaka su prevedene na engleski, hrvatski, srpski, poljski, mađarski i švedski jezik.


LENA RUTH STEFANOVIĆ  (Crna Gora)

Piše  poeziju i prozu.

Do sada je objavila  zbirku eseja “Arhetip čuda” [2006]; pjesme u prozi “Io triumpe” [2008];  zbirke pjesama “Đavo, jedna neautorizovana biografija” [2011] i Boja promene [2013]; kao i roman “Šćer onoga bez đece” [2017].

U š tampi je roman “Aimée” i zbirka pjesama “Argo Navis”

Uključena je, između ostalog, u sljedeće antologije: “Antologiju savremene crnogorske kratke priče na engleskom jeziku” [Edicija “Katedrala” 2010]; “Koret na asfaltu” – prva antologija crnogorske savremene ženske poezije [Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Skener Studio, Zagreb, 2013]; Američki izbor najbolje evropske proze: “Best European Fiction” [Dalkey Archive Press  2014]; Antologija "Pjesnikinje Crne Gore 1970–2015" [ J.Vukanović,  izdanje JU Ratkovićevih večeri poezije, 2017]

Prevođena je na albanski, engleski, poljski i ukrajinski.

Živi i radi u Podgorici.


LI YUNLEI  (Narodna Republika Kina)

Li Yunlei, rođen 1976. godine u Guanxianu, provincija Shandong, pisac je, pjesnik i kritičar. Doktorirao je kinesku književnost na Pekinškom univerzitetu, a danas radi u časopisu Književnost i umjetnost. Istraživač je u Kineskom muzeju moderne književnosti i zamjenik direktora Omladinskog odbora Kineskog društva književnih kritičara.

Autor je kritika “Kako ispričati nove priče o Kini, ponovno uspostaviti ideal nove književnosti i pograničnih pitanja kineske savremene književnosti”. Objavio je romane “Otac i orhideja” i “Zbogom đavolja Oksa”, kao i pjesničke zbirke “Kiša u mom djetinjstvu”.

Dobitnik je „Godišnje nagrade za mlade kritičare za 2008. godinu“, “Oktobarske književne nagrade”, Nagrade Južnog kulturnog foruma za najbolje članke, Književne nagrade Fengmu i nominacije za književnost Lu Xun. Mnoga su mu djela prevedena na engleski, ruski, japanski i korejski jezik.


LJUBETA LABOVIĆ  (Crna Gora)

Ljubeta Labović, rođen je 1956. godine u Barama Kraljskim.  Objavio je knjige poezije „Tanatoide/oblici smrti“, „Gospodar kaveza“, „Nedostajanje“, „Chambre interiure/Unutrašnja soba“ – dvojezično crnogor­sko-francusko izdanje, „Neću da se budim“, “Rasipanje biblioteke”, “Samoća je tek počela” i “Vavilonske riječi”. Autor je radio drame “Rani odlazak” o Silbiji Plat i Tedu Hjuzu u produkciji Radija Crne Gore. 

Labović je bio umjetnički direktor Ratkovićevih večeri poezije od 2007–2010. Osim u Crnoj Gori, gdje je zastupljen u najznačajnijim antologijama i pjesničkim iz­borima, poezija mu je objavljena  u  antologijama u Fran­cuskoj, Italiji, Poljskoj i Makedoniji.

Dobitnik je nagrade „Risto Ratković“ za knjigu poezije i lirske proze „Neću da se budim“ za najbolju knjigu na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom i srpskom jeziku objavljenu 2011. godine.

Poezija mu je prevedena na engleski, francuski, italijanski, mađarski, slovenački, poljski, i bugarski jezik. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika.


MARKO POGAČAR  (Hrvatska)

Marko Pogačar rođen je 1984. godine u Splitu. Piše poeziju, eseje, prozu i književnu kritiku. Bio je urednik u Zarezu, član je redakcije Quoruma, suuređuje portal Proletter. O stogodišnjici izvornoga izdanja priredio je antologiju Hrvatska mlada lirika 2014. Nagrađivan je hrvatskim i međunarodnim nagradama za poeziju, prozu i esejistiku. Knjige i tekstovi prevedeni su mu na tridesetak jezika.

Objavio je sljedeće knjige:

Pijavice nad Santa Cruzom, pjesme (AGM, Zagreb 2006)

Poslanice običnim ljudima, pjesme (Algoritam, Zagreb 2007)

Predmeti, pjesme (Algoritam, Zagreb 2009)

Atlas glasova, eseji (VBZ, Zagreb 2011)

Jer mi smo mnogi, publicistika (Algoritam, Zagreb 2011)

Bog neće pomoći, kratke priče (Algoritam, Zagreb 2012)

Crna pokrajina, pjesme (Algoritam, Zagreb 2013)

Jugoton gori!, eseji (Sandorf, Zagreb 2013)

Slijepa karta, putopisna proza (Fraktura, Zaprešić 2016)

Zemlja Zemlja, pjesme (Fraktura, Zaprešić 2017)

Pobuna čuvara / Čitati noću, eseji (KCNS, Novi Sad 2018)


MARSEL BAJER  (Njemačka)

Marsel Bajer, jedan od najznačajnijih književnika u Njemačkoj danas, rođen je u Tajflingenu, odrastao u Kilu i studirao englesku i opštu književnost u Zigenu, da bi se konačno nastanio u Drezdenu. Magistrirao je sa radom o spisateljici Friderike Majreker.

Od 1980. piše pjesme, šest godina kasnije počinje sa prozom, a krajem osamdesetih objavljuje priloge o književnosti, muzici i umjetnosti. Napisao je i tri opere u saradnji s Enom Popeom.

Dobitnik je brojnih književnih stipendija i nagrada, od kojih su pažnje posebno vrijedne stipendija Rolf Diter Brinkman, stipendija s boravkom u rezidenciji Berlinskog književnog kolokvijuma (Literarische Colloquium Berlin - LCB) i najveća stipendija koju njemački pisci mogu dobiti – boravak od godinu dana u Rimu u vili Masimo; od nagrada najvažnije su medalja Johanes Bobrovski, književna nagrada Žan Paul grada Bajrojta, nagrada Hajnrih Bel koja se dodjeljuje u Kelnu, nagrada Jozef Brajtbah, tibingenska nagrada za poeziju Fridrih Helderlin, bečko književno odlikovanje Erih Frid, Lilijenkronova docentura u Kilu i drugih nagrada. 


NIGAR HASAN-ZADEH  (Azerbejdžan)

Nigar Hasan-Zadeh rođena je u Bakuu, Azerbejdžan. Prva njena zbirka poezije na ruskom jeziku “O krilima preko horizontal” prevedena je na engleski jezik.

Dobitnik je Nacionalne javne nagrade za najbolju knjigu poezije u 2001. godini.

Živi u Londonu od 2000. godine.


OBRAD NENEZIĆ  (Crna Gora)

Diplomirao dramaturgiju na Akademija umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Siniše Kovačevića.

Doktorand Teorije dramskih umjetnosti, kulture i medija  na FDU Beograd.

Scenarista dugometražnih filmova: BALKANSKA BRAĆA (2005, u režiji Božidara Bote Nikolića) i AS PIK (2011, u režiji Draška Đurovića), koji je prvi crnogorski predstavnik za Oskara; Dramaturg i saradnik na dijalogu u filmu LOKALNI VAMPIR (2010, u režiji Branka Baletića);

Na konkursu Televizije Crne Gore nagrađen za scenario za tv seriju ŠETAČI PO MJESECU (2000); scenarista obrazovne serije PITAM SE ( TVCG, 6 epizoda);

Autor je više kratkih igranih filmova koji su sufinansirani na konkursima Ministarstva kulture Crne Gore i na drugim konkursima: SONJA, PAJAC, MOBA, POLAZNICI, DO ĐAVOLA...

Autor je pozorišnih predstava: tragedije u stihu SVETI I PROKLETI, inspirisanom legendom o Vladimiru i Kosari, u produkciji Barskog ljetopisa; drame u stihu GORSKA DRAMA u produkciji Centra za kulturu Tivat i festivala „Purgatorije“, kao i predstava ŽDERA IZ KONTEJNERA, META i PERSONE NON GRATE, koje su na repertoaru JU „Zahumlje“ i JU „Nikšićko pozorište“; Takođe,  pisac je dramskih tekstova:  JA, NIKOLA I (2012, u režiji Draška Đurovića) „NOBELOVCI“ (2014, u režiji Gorana Bulajića)  koje su izvedene u produkciji Nikšićkog pozorišta, i „TAŠTINARIJE“  (2013, u režiji Draška Đurovića) u produkciji „Barskog ljetopisa“;  Autor je zbirki poezije: NESANICA (1995) i PISMA GOSPOĐICI M. (1997); POEZIJA (2012) i CENTAR MOG SVIJETA (2018);

Autor je romana: LJETOPISJE ZABORAVLJENOG GRADA (2004); OSMIJEH ZA MARIJU MIHAILOVIČ (2015), inspirisanog likom i djelom narodnog heroja Ljuba Čupića i ŠETAČI PO MJESECU- crna hronika jedne mladosti (2016)... Za knjigu DRAME (2006) koja se sastoji od tri istorijske drame (JELENA SAVOJSKA, PROLJEĆNA ŽETVA i dramatizacije romana V. Mijuškovića ZALOGA) dobio je nagradu ZALOGA;

Poezija i drame su mu prevođene na više jezika i zastupljeni u više antologija.

Naučne radove objavljuje u stručnim časopisima, zbornicima i internet sajtovima u zemlji i inostranstvu.


PAVLE GORANOVIĆ  (Crna Gora)

Pavle Goranović je crnogorski književnik. Rođen je 1973. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću - Odsjek za filozofiju.

Objavio je knjige: Ornamentika noći (1994), Čitanje tišine (1997), Knjiga privida (2002), Kako mirišu knjige (2008), Tin Ujević i Crna Gora (2008), Cinober (2009), Grad punog mjeseca (2014), Imena čežnje (2015).

Za književno stvaralaštvo dobio je niz priznanja i nagrada. Između ostalih Nagrada “Risto Ratković”, “Vito Nikolić”, a dobitnik je i državnih nagrada “Miroslavljevo jevanđelje” i najvećeg državnog priznanja “Trinaestojulske nagrade”.

Knjige su mu prevođene na engleski, njemački, italijanski, francuski, ruski, slovenački, slovački, makedonski, poljski, bugarski, švedski, albanski, hebrejski.

Zastupljen je u brojnim antologijama crnogorske i ex-jugoslovenske poezije i kratke priče, te u antologijama New European Poets (Sjedinjene Američke Države), Antologija poezije slovenskih zemalja itd.

Član je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.


RADMILA LAZIĆ  (Srbija)

Rođena u Kruševcu. Živi u Beogradu.

Piše poeziju, eseje, kratku prozu i publicističke tekstove.

Objavila šesnaest zbirki poezije: To je to, Pravo stanje stvari, Podela uloga, Noćni razgovori, Istorija melanholije, Priče i druge pesme, Iz anamneze, Doroti Parker bluz (dva izdanja), Zimogrozica, In vivo, Magnolija nam cveta itd. i Crna knjiga. Među njima i četiri izbora: Najlepše pesme Radmile Lazić, Srce međ zubima, Poljubi il ubi i Zemni prtljag.

Objavila je dvije knjige eseja, Mesto žudnje i Misliti sebe i knjigu kratke proze Ugrizi život.

Autorka je dvije antologije poezije: Mačke ne idu u raj i Zvezde su lepe ali nemam kad da ih gledam.

Koautorka je (sa Biljanom Jovanović, Radom Iveković i Marušom Krese) antiratne prepiske Vjetar ide na jug i obrće se na sjever.

Dobitnica je više nagrada za poeziju: „Milan Rakić“, „Đura Jakšić“, „Desanka Maksimović“, „Vladislav Petković Dis“, „Vasko Popa“, „Jefimijin vez“, „Laza Kostić“ i „Milica Stojadinović Srpkinja“…

Dva puta je bila nominovana za međunarodnu nagradu „Zbignjev Herbert“.

Njena se poezija nalazi u mnogobrojnim antologijama poezije u zemlji i inostranstvu.

Objavila je knjige izabranih pesama u Makedoniji, SAD, Velikoj Britaniji, Norveškoj i Njemačkoj.

Pokrenula je i uređivala prvi časopis za žensku književnost ProFemina.

Članica je Srpskog PEN centra. Nosilac je priznanja za vrhunski doprinos kulturi  Republike Srbije.


RADOMAN ČEČOVIĆ  (Crna Gora)

 Rođen 1979. godine u Pavinom Polju. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Nikšiću (Odsjek za srpski jezik i književnost).

Objavio je dvije knjige: Krivotporene pjesme (2011), Priče o malim i velikim čudima (2013, sa Kemalom Musićem).


 RODOLFO HӒSLER  (Španija – Kuba)

Rodolfo Häsler, rođen 1958. godine u Santjagu – Kuba, sada radi kao prevodilac u Barceloni. Studirao je u Lozani.

Objavio je devet knjiga poezije. Njegova poezija uvrštena je u nekoliko antologija u Španiji i Latinskoj Americi.


ŠABAN ŠARENKAPIĆ  (Srbija)

Šaban Šarenkapić rođen je 1956. godine u Novom Pazaru.

Osnivač je “Kulturnog centra DamaD”, pokretač književnog časopisa “Mak” i magazina “Has”. Član je Društva pisaca BiH. Živi u Novom Pazaru i Sarajevu.

 

Knjige poezije:

Kućna nega, 1987.

Učena voda, 1990.

Imperija hleba, 1993.

Zemna snaga, 1997.

Stambolska sprema, 1997.

Memorijalne ploče, 2002.

Lirika manjinstva, 2005.

Maternji geto, 2005.

Izabrane pjesme, 2006.

Zemna ostavština, 2007.

Crvene kuće, 2014.

Kafkin kalfa, 2019.

 

Knjige proze:

Bukvica, 2000.

Pazarska trilogija, 2005.

Mazija, nagrada za najbolji roman “Ćamil Sijarić” 2009.


TANJA STUPAR TRIFUNOVIĆ  (Bosna i Hercegovina)

Tanja Stupar Trifunović rođena je u Zadru 1977. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, Odsjek srpski jezik i književnost u Banjaluci. Do sada je objavila pet knjiga poezije, knjigu priča i dva romana.

Prevođena je na engleski, španski, bugarski, mađarski njemački, poljski, slovenački, makedonski, češki, danski i francuski.

Knjiga "O čemu misle varvari dok doručkuju" je nagrađena nagradom UniCredit banke za najbolju knjigu objavljenu u BiH u 2007/08-oj godini  i bila je u užem izboru za književnu nagradu za Istočnu i Jugoistočnu Europu (CEE Literature Award).

Knjiga poezije ''Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću'' nagrađena je Književnom nagradom  ''Fra Grgo Martić'' za najbolju knjigu poezije za 2009. godinu. 

Roman ’’Satovi u majčinoj sobi’’ nagrađen je Nagradom Evropske unije za književnost (EUPL) 2016.

Zbirka pjesama „Razmnožavanje domaćih životnja“ nagrađena je nagradom „Milica Stojadinović Srpkinja“ za najbolju knjigu poezije ženskog autora.


VELIMIR RALEVIĆ  (Crna Gora)

Velimir Ralević rođen je 1970. godine u Beranama.

Crnogorski je književnik. Objavio je više od 10 knjiga za djecu i odrasle i dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Pjesme su mu prevođene na više evropskih jezika. Dio njih je komponovan, izveden i nagrađivan na mnogim dječjim muzičkim festivalima.

Zastupljen je brojnim zbornicima, časopisima, kao i u 35 antologija u zemlji i regionu.

ASMIR KUJOVIĆ (Bosna i Hercegovina)

Asmir Kujović rođen je 1973. godine u Novom Pazaru, a od 1990. živi u Sarajevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za književnosti naroda BiH.

Objavio je zbirke pjesama: “Vojni sanovnik” (1997), “Zagrobni život” (2000), “Vidikovac” (2014) i “Nestorov pehar” (2019), te roman “Ko je zgazio gospođu Mjesec” (2002). Objavljivao je i eseje, putopise, priče, književnu i pozorišnu kritiku. Za roman “Ko je zgazio gospođu Mjesec” nagrađen je Godišnjom nagradom Društva pisaca Bosne i Hercegovine za najbolju knjigu objavljenu u 2002. godini. U Beču je 2005. objavljeno dvojezično izdanje njegove zbirke izabranih pjesama pod naslovom “Das versprochene Land / Obećana zemlja” na njemačkom i bosanskom jeziku.

Pjesničkim, proznim i esejističkim tekstovima zastupljen je u brojnim antologijama, pregledima i panoramama savremene bosanskohercegovačke književnosti u zemlji i inostranstvu.

Bio je glavni urednik književnog časopisa “Lica”, a radio je i kao novinar.

Pjesme i priče su mu prevođene na engleski, njemački, francuski, turski, danski, flamanski, makedonski i slovenački jezik.

Dobitnik je i književne nagrade “Pero Ćamila Sijarića” manifestacije Sandžački književni susreti. Član je Društva pisaca BiH i PEN Centra BiH.


 

Go to top